Roland Garros: Halepová vyradila Plíškovu a o titul zabojuje proti najväčšiemu prekvapeniu turnaja

NETKY.SK • 9 Jún 2017, 09:33 • 2 min
Roland Garros: Halepová vyradila Plíškovu a o titul zabojuje proti najväčšiemu prekvapeniu turnaja

Paríž - Lotyšská tenistka Jelena Ostapenková sa stala prvou finalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji Roland Garros v Paríži. Vo štvrtkovom semifinále si ako nenasadená hráčka poradila s tridsiatou v pavúku Timeou Bacsinszkou zo Švajčiarska 7:6 (4), 3:6 a 6:3. Dala si tak pekný darček k 20. narodeninám a súčasne zarmútila súperku, ktorá tiež vo štvrtok mala 28. narodeniny.

slovakia

left justify in out

Ostapenková sa vo finále stretne s treťou nasadenou Rumunkou Simonou Halepovou, ktorá zdolala turnajovú dvojku Karolínu Plíškovú z Česka 6:4, 3:6 a 6:3. Obe hráčky odohrali šiesty vzájomný zápas, prvý na antuke a až 5-krát v nich uspela Halepová. Ich konfrontácia bola aj bojom o post svetovej jednotky. Ak by vyhrala 25-ročná Plíšková, nahradila by na poste prvej hráčky rebríčka WTA Nemku Angelique Kerberovú. Dvadsaťpäťročná Halepová na trón svetovej jednotky vystúpi v prípade, že zvíťazí v sobotňajšom finále. V Paríži zopakovala postup do finále z roku 2014.

 

Do prvého semifinále lepšie vstúpila Bacsinszká a v druhom geme vzala súperke podanie. Iba 20-ročná Lotyška ale vzápätí súperke oplatila rovnakou kartou a vyrovnala na 2:2. Ostapenková druhýkrát brejkla súperku na 4:3, no hneď servis aj stratila - 4:4. A situácia sa opakovala aj za stavu 5:5, lotyšská hráčka v jedenástej hre opäť vzala Švajčiarke podanie a tá si ho vzala naspäť na 6:6. Išlo sa do tajbrejku, v ktorom bola o čosi presnejšia Ostapenková a vyhrala ho 7:4. Hneď na začiatku druhého setu švajčiarska hráčka prelomila servis súperke, tá ale aktívnou hrou hneď zareagovala a vyrovnala na 1:1. Potom si obe súperky držali servis až do stavu 3:3, v siedmej hre ale Bacsinszká opäť prelomila Lotyške podanie a po tuhom boji aj potvrdila na 5:3. Keďže následne Ostapenkovú, ktorá bola v druhom sete útočnejšia aj agresívnejšia, opäť zrazili nevynútené chyby, Bacsinszká vyhrala set 6:3.

 

Rozhodnúť sa tak muselo v treťom sete. Do neho výborne vstúpila Lotyška, vzala súperke podanie, ale hneď o neho aj ďalšími zbytočnými chybami prišla. Ostapenková ale opäť prerazila Bacsinszkej podanie a v následnom veľmi dlhom štvrtom geme napokon zvýšila na 3:1. V následnej hre mala ďalší brejkbal, no Švajčiarka to ustála a znížila na 2:3. Festival stratených podaní pokračoval, povzbudená Bacsinszká ho súperke opäť vzala, vyrovnala na 3:3, no zasa svoj servis aj stratila. Lotyška čistou hrou potvrdila na 5:3 a zápas symbolicky vyhrala ďalším prelomením podania rivalky. Postupom do finále dosiahla najväčší úspech v kariére. Zápas trval takmer dve a pol hodiny. Štyriadsiatasiedma hráčka sveta Ostapenková vyprodukovala 50 nevynútených chýb a premenila osem z 15 brejkových šancí, Švajčiarka osem zo 14. Lotyška je tiež od roku 1983, keď sa to podarilo Mime Jaušovecovej z Juhoslávie, prvou nnenasadenou hráčkou vo finále Roland Garros.

 

Ostapenková sa stala prvou lotyšskou tenistkou vo finále grandslamu, pričom takýto úspech sa nepodaril ani žiadnemu zástupcovi z tejto krajiny. Od roku 2000 je siedmou najmladšou hráčkou vo finále grandslamu (po Šarapovovej, Clijstersovej, Heninovej, Wozniackej, Kuznecovovej a Ivanovičovej). "Som naozaj veľmi šťastná. Veľmi rada tu hrám. Ďakujem vám, boli ste úžasní. Som šťastná, že som takto oslávila narodeniny. Vždy hrám agresívne a udieram tvrdo do loptičky, keď mám na to šancu. A to mi dnes pravdepodobne aj prinieslo víťazstvo," citoval oficiálny web podujatia prvú reakciu víťazky.

 

ženy - dvojhra - semifinále:

 

Jelena Ostapenková (Lot.) - Timea Bacsinszká (30-Švaj.) 7:6 (4), 3:6, 6:3,

 

Simona Halepová (3-Rum.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 6:4, 3:6, 6:3

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Bekö
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies