Roland Garros: Halepová aj Petkovicová premiérovo do veľkého semifinále

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 18:53 • 2 min
Roland Garros: Halepová aj Petkovicová premiérovo do veľkého semifinále

PARÍŽ - Rumunská tenistka Simona Halepová a Nemka Andrea Petkovicová zhodne premiérovo v kariére postúpili do semifinále na úrovni veľkej štvorky, jedna z nich pôjde vo štvrtok ešte ďalej.

slovakia

left justify in out

Halepová, ktorá je ako štvorka najvyššie zostávajúcou hráčkou na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (25. mája - 8. júna, celková dotácia 25 018 900 eur, antuka), vo štvrtok vo štvrťfinále zvíťazila nad skúsenou ruskou hrdinkou tohto podujatia zo sezóny 2009 Svetlanou Kuznecovovou (28. v hodnotení, bola však už aj na 2. pozícii) za 79 minút jasne 6:2, 6:2. 

 

Petkovicová si predtým poradila s favorizovanou Taliankou Sarou Erraniovou v chladnom, veternom a sychravom počasí za 63 minút takisto dvakrát 6:2. V bilancii zo vzájomných súbojov sa Nemka ujala vedenia 2:1, dosiahla revanš za nezdar 5:7, 1:6 z nedávneho prípravného podujatia v Madride. Proti rumunskej štvrťfinalistke januárových melbournských Australian Open Halepovej má skóre 1:2, hoci spočiatku viedla. Dvadsaťdvaročná Rumunka upravila proti 28-ročnej Kuznecovovej na 3:2, odplatila jej prehru 5:7, 6:7 (4) z aprílového halového antukového turnaja v Stuttgarte. 

 

Už v utorok utvorili semifinálovú dvojicu v hornej polovici žrebu ruská šampiónka z RG 2012 Maria Šarapovová a Kanaďanka Eugenie Bouchardová. 

 

Víťazka parížskej súťaže junioriek 2008 Halepová na Kurte Suzanne Lenglenovej disponovane využila slabší pohyb Kuznecovovej, ktorá si nechala ošetriť ľavé stehno. Rumunka nastrieľala 18 víťazných úderov v porovnaní s 11 a zároveň urobila o 3 chyby menej (20:23). Zužitkovala 6 z 8 brejkbalov, súperka len 2 z 9. Halepová prechádza "pavúkom" bez odovzdania čo i len setu. Manažuje ju Virginie Ruziciová, hrdinka RG 1978. Ak zverenkyňa bývalého kouča Belgičanky Kim Clijstersovej Wima Fissetteho uspeje v semifinále, posunie sa na 3. post v systéme. 

 

V úvodnom sete semifinále na Dvorci Philippa Chatriera predviedla Petkovicová zásluhou ofenzívnej, koncentrovanej a istej hry obrat z 0:2. V druhom dejstve Nemka s balkánskym pôvodom dva razy zvládla okamžitý rebrejk a už si udržala proti finalistke medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska 2012 Erraniovej (11.) kontrolu nad dianím. Dvadsaťsedemročná o 16 cm nižšia Talianka vyznievala väčšinu duelu úplne bezmocne. 

 

Neochvejne hrajúca 26-ročná 27. hráčka svetového rebríčka Petkovicová mala pomer "winnerov" a nevynútených chýb 26:19, Erraniová skončila na hodnotách 11:13. Nemka premenila 7 z 11 brejkbalov, Talianka 3 zo 7. Zdolaná si pripísala len 39 % fiftínov rozohraných vlastným prvým podaním. V koncovke si na charizmatickú Petkovicovú akoby symbolicky posvietilo slniečko. 

 

Ericom van Harpenom trénersky vedená niekdajšia 9. žena renkingu WTA Petkovicová, ktorej rozlet v minulosti často pribrzdili zranenia, bola vo štvrťfinále Australian Open, RG aj US Open 2011. Počas troch nasledujúcich sezón sa však objavila v "main draw" na Majors iba štyrikrát a nikdy nebola za 2. kolom. 

 

"Dnes som bola v tej povestnej bubline. Vystupňovala som môj výkon, keď sa to žiadalo. Dodalo mi to sebadôveru. Nemyslím si, že som sa ocitla v semifinále akoby z ničoho. Ešte nikdy som však v ňom nebola, takže je to pre mňa výnimočný okamih," uznala Petkovicová na tlačovej besede. 

 

"Myslím si, že súperka odohrala dobrý zápas, ale problém bol vo mne - žiadna sila, nulová energia, nepracovali mi nohy. Za takýchto okolností sa dá hrať len ťažko. Cítila som sa veľmi, veľmi uťahane. Chýbala mi aj mentálna šťava. Netuším, prečo som bola ´mŕtva´," povedala Erraniová na tlačovej besede, ktorá si musí počkať na jubiljený 400. singlový zápasový úspech v kariére. Zverenkyňa Pabla lozana a Davida Andresa ešte má šancu vo štvorhre, s krajankou Robertou Vinciovou už sú v semifinále. 

 

Dvojhra žien - štvrťfinále: 
Simona Halepová (Rum.-4) - Svetlana Kuznecovová (Rus.-27) 6:2, 6:2 za 79 minút 
Andrea Petkovicová (Nem.-28) - Sara Erraniová (Tal.-10) 6:2, 6:2 za 63 minút 

 

Od utorka známa dvojica v semifinále dvojhry žien: 
Maria Šarapovová (Rus.-7) - Eugenie Bouchardová (Kan.-18) / bilancia: 2:0 

Simona Halepová (Rum.-4) - Andrea Petkovicová (Nem.-28) / bilancia: 2:1 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies