Roland Garros: Haas sa na 12. pokus prebojoval do štvrťfinále

NETKY.SK • 3 Jún 2013, 15:06 • 2 min
Roland Garros: Haas sa na 12. pokus prebojoval do štvrťfinále

PARÍŽ - Nemecký tenista Tommy Haas sa na dvanásty pokus v hlavnej súťaži premiérovo prebojoval do štvrťfinále medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska. V pondelňajšom stretnutí osemfinálového 4. kola dvojhry mužov na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (26. mája - 9. júna, dotácia 21,017 milióna eur, antuka) zvíťazil nad Rusom Michailom Južným za 84 minút nečakane jasne 6:1, 6:1, 6:3. Dosiahol svoj 99. zápasový úspech na úrovni veľkej štvorky. Najbližšie vyzve úspešného z duelu Novak Djokovič (Srb.-1) - Philipp Kohlschreiber (Nem.-16).

slovakia

left justify in out

Tridsaťpäťročný niekdajší 2. muž svetového rebríčka Haas, momentálne 14. v renkingu ATP, mal pomer "winnerov" a nevynútených chýb 25:18, tridsiatnik z Moskvy Južnyj (31.) skončil na hodnotách 17:32. Rodák z Hamburgu Haas zvládol 12 z 15 zákrokov pri sieti, premenil 8 z 15 brejkbalov.

"Z mojej strany to dnes celkovo bol značne kvalitný výkon. Nezačal som dobre, keď som v dosť veterných podmienkach inkasoval brejk, ale okamžite som odpovedal na returne a dostal som sa rýchlo do tempa. Súper mi k tomu pomohol viacerými chybami. Ocitol som sa dokonca o brejk nahor a snažil som sa zotrvávať pri tom, čo fungovalo: pridať na agresivite, keď sa naskytla šanca," povedal Haas na tlačovej besede.

"Dal som mu priveľa príležitostí hrať dobre, tak zahral dobre. Počas celého zápasu som sa usiloval počínať si lepšie. Do poslednej loptičky som sa snažil zo všetkých síl, ale niekedy to dopadá takto," povedal Južnyj, ktorému nepomohlo ani 9 frustrovaných tresnutí jednou raketou do lavičky.

Štvornásobný grandslamový semifinalista Haas v 3. kole odvrátil jeden mečbal Američana Johna Isnera po tom, ako vo štvrtom sete tejto veľkej drámy nezužitkoval dovedna tucet vlastných príležitostí ukončiť zápas. Trinásť mečbalov je rekord otvorenej éry, uviedla ITF.

V Bradentone na Floride žijúci Haas je po Borisovi Beckerovi a Michaelovi Stichovi tretí Nemec, ktorý bol aspoň vo štvrťfinále na všetkých Majors. Zároveň je najstarší štvrťfinalista na úrovni veľkej štvorky od takéhoto výkonu Američana Andreho Agassiho na newyorských US Open 2005. Priamo v Paríži je najstarší štvrťfinalista od roku 1971. V štatistike proti Južnému vyrovnal na 4:4 po minisérii dvoch nezdarov. Revanšoval sa mu za prehru 4:6, 3:6 z prípravného turnaja v Ríme.

Dosiaľ poslednými Nemcami vo štvrťfinále RG boli v sezóne 1996 Bernd Karbacher a spomenutý Stich. Haas mal miestny rekord v podobe osemfinálových účastí v rokoch 2002 a 2009.

Tucet štartov potrebný na premiérový prienik do parížskeho štvrťfinále je nový rekord v tzv. Open Ere. Doterajší držali s 10 vystúpeniami Marcelo Filippini a práve Južnyj.

Dvojhra mužov - 4. kolo (osemfinále):
Tommy Haas (Nem.-12) - Michail Južnyj (Rus.-29) 6:1, 6:1, 6:3 za 84 minút



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies