Roland Garros: Gulbis to bral s otvorenou náručou, zaspomínal si Djokovič

NETKY.SK • 4 Jún 2014, 16:02 • 2 min
Roland Garros: Gulbis to bral s otvorenou náručou, zaspomínal si Djokovič

PARÍŽ - Srbský tenisový decenťák Novak Djokovič a lotyšský búrlivák Ernest Gulbis sa v piatok stretnú v semifinále grandslamového Roland Garros na antuke v Paríži, otvorene si zaspomínali na spoločné mládežnícke časy v Akadémii Nikiho Piliča v Mníchove.

slovakia

left justify in out

"Mám porozprávať, čo všetko si pamätám? Viem, že by ste to radi počuli," so smiechom vyhlásil Djokovič na tlačovej besede po svojom utorňajšom štvrťfinálovom víťazstve nad Kanaďanom Miliosom Raonicom a pokračoval: "Bolo tam päť či šesť izieb. Nezdieľali sme síce jednu, ale často sme hrávali karty či sledovali televíziu. Poznáme sa teda naozaj dobre, vždy sme mali dobrý vzťah. On odjakživa patril k nadšencom života, vychutnával si ho s otvorenou náručou, aby som to povedal diplomaticky." 

 

Niekdajší líder svetového rebríčka si už pred nejakými desiatimi rokmi uvedomoval kamarátov potenciál: "Sršal sebavedomím, na ktorého základe ste mu ako 14-ročnému či 15-ročnému mohli prorokovať veľkú budúcnosť. Už vtedy platilo, že má veľkú hru a nulové okolky. Boli obdobia, keď mu robota voňala. Vyskytli sa však aj tie opačné periódy a Niki naň musel tlačiť. V kariére tenistu zohrávajú dôležitú rolu tvrdá práca, veľká disciplína, profesionalizmus a schopnosť nájsť rovnováhu medzi oddanosťou športu a privátnou sférou. Možno Ernestsovi tieto veci v ostatných rokoch nezapadali do seba, teraz však áno. Na Roland Garros bol už v roku 2008 vo štvrťfinále, potom sa však vytratil z úplnej špičky. Osciloval medzi výškami a pádmi, asi nebol totálne pohrúžený. Za ostatných zhruba dvanásť mesiacov sa to však zmenilo a výsledky prichádzajú." 

 

Podľa spisovateľa Hemingwaya pomenovaný 25-ročný Lotyš nemá ďaleko od sarkazmu: "Prečo mi to trvalo tak dlho? Zle som sa stravoval. Všetci hovorili o bezgluténovej metóde. Ja som mal diétu naplno založenú na gluténe. Už som to však vybalansoval." Ako je známe, bezgluténová strava sa spája s Djokovičom. 

 

Gulbis takisto oprášil mníchovskú éru Djokoviča: "Už vtedy bol prístupom profík. Mali sme kamoša, chorvátskeho chalana, ktorý myslel iba na baby. Dobre vyzeral, vždy sa ohákol, slnečné okuliare, parfum a flirty. Novak mi vtedy povedal, že môžeme mať všetky dievčatá sveta, ale tak sa nedá byť fakt úspešný v tenise. Pätnásťročný chlapec... Utkvelo mi to v hlave." 

 

Počas turnaja ATP v roku 2009 v Štokholme švédska polícia zadržala dvoch mužov podozrivých z porušenia zákonov. Obaja sa údajne pokúšali vybaviť si prostitútku, čo je v tejto severskej krajine trestné (len pre klientov). Šéf vyšetrovateľov Jonas Trolle vtedy informoval, že ide o cudzincov a majú spojitosť s uvedeným podujatím. Gulbis v máji 2010 na turnaji v Madride potvrdil, že bol jedným zo zadržaných: "Bolo to skvelé, kopa zábavy... V živote sa do Švédska nevrátim. Keď stretnem nejaké dievča, nepýtam sa na profesiu. Nezaujíma ma, či je kaderníčka alebo čokoľvek iné. A zrazu som sa bezdôvodne ocitol za mrežami. Každý by si mal niečo také vyskúšať. Strávil som tam sedem či osem hodín, potom ma pustili na kauciu." 

 

Vlani vo februári Gulbis počas podujatia v Rotterdame otvorene vyzdvihol liberálny prístup Holandska k mäkkým drogám: "Páči sa mi, že je tu marihuana legálna. Žiaľ, ako tenisti si ju nemôžeme dovoliť, pretože takmer každý týždeň máme kontroly." K svojím nadčasovým športovým ambíciám vtedy kajúcne uviedol: "Myslím si, že v tejto sezóne určite budem mať na prienik približne do Top 20, ale závisí to od okolností. Som dobre pripravený. Vylúčil som z môjho fungovania niektoré veci typu fajčenia, pitia či ponocovania." Ak teraz domáci Gael Monfils nezíska na RG titul, ocitne sa Lotyš premiérovo vo svojej kariére v Top 10. 

 

Gulbis po parížskom štvrťfinálovom víťazstve nad Tomášom Berdychom skonštatoval: "Staviam sa ku všetkému už inak. Pred dvoma rokmi som prišiel trénovať do Viedne ku Güntherovi Bresnikovi a on sa nikdy nemusel boriť s tým, čomu som predtým vystavoval mojich koučov. Tréning som vynechal jeden jediný raz. Telefonoval som mu o siedmej ráno, že som mal dlhú noc. Bola to výnimka, on to môže potvrdiť. To taký Hernán Gumy pricestoval za mnou do Lotyšska na prípravu pred Davis Cupom a vypustil som päť dní z naplánovaných ôsmich. Chcelo to postupné kroky. Najprv chýbať menej ako tých päť dní, potom nanajvýš tri, následne len dva, vzápätí iba jeden a napokon žiadny..." 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies