Roland Garros: Favoritmi obhajcovia trofeje Nadal a Serena Williamsová

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 16:42 • 2 min
Roland Garros: Favoritmi obhajcovia trofeje Nadal a Serena Williamsová

PARÍŽ - Španielsky tenista Rafael Nadal a Američanka Serena Williamsová sú obhajcami trofeje a zároveň favoritmi na celkový triumf vo dvojhre na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros.

slovakia

left justify in out

Lídri svetového rebríčka ATP, resp. WTA majú zhodný stávkový kurz 2,25. Hlavné singlové súťaže na antuke v Paríži sa začnú v nedeľu 25. mája, medzinárodné otvorené majstrovstvá Francúzska 2014 potrvajú do nedele 8. júna.

Nadal sa bude usilovať o svoj už 9. titul neďaleko Buloňského lesíka po sezónach 2005 - 2008 a 2010 - 2013. Dosiaľ jedinú miestnu prehru utrpel v osemfinálovom 4. kole ročníka 2009 od Švéda Robina Söderlinga. 

 

"Počas antukovej časti sezóny som sa z týždňa na týždeň zlepšoval. Teraz som šťastný a nadšený z návratu na miesto, ktoré mi toho tak veľa doprialo a je najdôležitejšie v mojej kariére. Má u mňa naozaj výsadné postavenie, vždy mi prináša veľké emócie. Nikdy sa mi nezunuje hrať na tomto podujatí," vyhlásil na piatkovej tlačovej besede v rámci Media Day čoskoro 28-ročný ľavoruký Malorčan Nadal (nar. 3. júna 1986 v Manacore), ktorý v tejto sezóne utrpel už tri prehry na "svojom" povrchu, čo je najviac od roku 2004. Na úrovni veľkej štvorky zatiaľ má na konte 13 titulov, prípadným 14. sa môže dotiahnuť na historickú druhú priečku k Američanovi Petovi Samprasovi. Vedie Švajčiar Roger Federer (17), hrdina parížskej edície 2009. 

 

Nadal sa môže stať prvým hráčom s piatimi úspechmi na RG za sebou, štyri zvládol aj Švéd Björn Borg. Na iných položkách veľkej štvorky sa to naposledy podarilo Federerovi (US Open 2004 - 2008). 

 

Serena Williamsová má v zbierke 17 singlových vrcholných trofejí (v Paríži sa radovala "len" v rokoch 2002 a 2013). Vlani vo finále zdolala Rusku Mariu Šarapovovú, vtedy obhajkyňu Pohára Suzanne Lenglenovej a teraz čerstvo šampiónku z prípravného Madridu (v Ríme sa radovala mladšia zo sestier Williamsových, ktorá v španielskej metropole nenastúpila na štvrťfinále proti Češke Petre Kvitovej). Aspoň dva roky v rade na RG naposledy triumfovala Belgičanka Justine Heninová, šampiónka zo sezón 2003 a 2005 - 2007. 

 

"Nechýba mi schopnosť hrať na antuke, takže netuším, prečo som si v minulosti na nej nepočínala konzistentnejšie. Radšej však neskôr ako nikdy. Rada som v pozícii jednotky a favoritky. Vyplýva z toho tlak, ale ako mi povedala Billie Jean Kingová: ten je privilégiom," podotkla Serena Williamsová, ktorá vo svojom prvom tohtoročnom zápase na antuke, hoci zelenej, prehrala v Charlestone s Janou Čepelovou. 

 

Pohár mušketierov zo štartujúcich hráčov okrem Nadala získal iba Federer. S ambíciou skompletizovať kariérny Grand Slam vyrukuje druhý muž renkingu Novak Djokovič zo Srbska. Zverenec Borisa Beckera a Mariána Vajdu prehral predvlani vo finále RG s Nadalom v štyroch setoch. Od štvrtka 27-ročný Belehradčan však prekonal veľkého rivala v nedávnom finále v talianskej metropole, celkovo proti nemu ťahá sériu štyroch úspechov. 

 

"Triumf v Ríme prišiel v pravý čas. Nepochybne povzbudil moje sebavedomie a vari sa to prejaví na tomto turnaji. V ostatných rokoch sa mi tu pomerne darilo, bol som vo finále aj semifinále. V oboch prípadoch som prehral s Nadalom. Máme za sebou epické bitky, najmä tú vlaňajšiu v Paríži medzi najlepšími štyrmi. Bola to pre mňa krutá prehra, ale dajú sa z nej zobrať aj pozitíva: vedomie, že sa každým rokom v rámci rivality posúvam na antuke bližšie a bližšie, umocňuje moju vieru vo vlastný potenciál," skonštatoval Djokovič a dodal: "Som zdravý, zjavne veľmi motivovaný a odhodlaný predviesť môj najlepší tenis." Srb, ktorý momentálne venuje okrem pozornosti aj financie postihnutým záplavami na Balkáne, sa môže v Paríži vrátiť na prvú priečku v počítačovom poradí. 

 

S inovovaným krstným menom nastúpi Švajčiar Stan Wawrinka, víťaz januárových Australian Open. Double Melbourne - Paríž naposledy získal Američan Jim Courier už v sezóne 1992. 

 

Z doterajších šampiónok okrem Sereny a spomenutej Šarapovovej budú hrať Srbka Ana Ivanovičová (2008), Ruska Svetlana Kuznecovová (2009), Talianka Francesca Schiavoneová (2010) a Číňanka Na Li (2011). 

 

Majstrovstvá Francúzska sa konajú 113. raz (ženy hrajú 107. raz), ako medzinárodné 84. raz a ako otvorené (profesionálom) 47. raz. Priamo v areáli Roland Garros sa budú konať 81. raz. Posledným domácim hrdinom je od sezóny 1983 Yannick Noah, u žien Mary Pierceová spred 14 rokov. 

 

Obaja singloví šampióni si odnesú od Seiny 2000 bodov do rebríčka a rekordnú prémiu 1,65 milióna eur. Podujatie má celkový dotačný balík 25 018 900 eur, vlani to bolo 21 017 200 eur. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies