Roland Garros: Favoritmi Nadal a Serena Williamsová

NETKY.SK • 24 Máj 2013, 16:39 • 2 min
Roland Garros: Favoritmi Nadal a Serena Williamsová

PARÍŽ - Španielsky tenista Rafael Nadal a Američanka Serena Williamsová sú jasnými favoritmi na celkový triumf vo dvojhre na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros, obaja nastupujú ako držitelia double Madrid - Rím. Hlavné singlové súťaže na antuke v Paríži sa začnú v nedeľu 26. mája, medzinárodné otvorené majstrovstvá Francúzska 2013 potrvajú do nedele 9. júna.

slovakia

left justify in out

Rekonvalescent Nadal, potenciálny súper Martina Kližana v 2. kole, sa bude usilovať o svoj už 8. titul neďaleko Buloňského lesíka po sezónach 2005 - 2008 a 2010 - 2012. Dosiaľ jedinú miestnu prehru utrpel v osemfinálovom 4. kole ročníka 2009 od Švéda Robina Söderlinga. Obhajca primátu ešte nikdy neprehral v 1. kole RG, v 2. kole sa to naposledy pritrafilo Španielovi Juanovi Carlosovi Ferrerovi v roku 2004.

"Je pravda, že grandslamové podujatia sú výnimočné, ale pre mňa veľa znamenajú aj triumfy v Barcelone, Madride či Ríme. Vážne vyhlasujem, že neberiem tieto turnaje len ako prípravu. Bez ohľadu na štatút podujatia vždy idem na kurt s ambíciou počínať si čo najlepšie a s rovnakým zanietením," vyhlásil na piatkovej tlačovej besede v rámci Media Day čoskoro 27-ročný ľavoruký Malorčan Nadal (nar. 3. júna 1986 v Manacore), ktorý zo zdravotných dôvodov nútene vynechal dva predchádzajúce Majors. "Rafa" vstúpil do sezóny až koncom februára, napriek tomu už figuruje na čele bodovania Emirates ATP Race to London 2013 - z ôsmich štartov vyťažil identický počet prienikov do finále a šesť titulov. Na úrovni veľkej štvorky ich zatiaľ má na konte 11.

Serena Williamsová má v zbierke 15 singlových vrcholných trofejí (v Paríži sa radovala "len" v roku 2002), vlani sa vo francúzskej metropole šokujúco lúčila už v 1. kole, keď nestačila na domácu Virginie Razzanovú. Tridsaťjedenročná Američanka ťahá sériu 24 zápasových úspechov, svoju rekordnú. Líderka svetového rebríčka WTA naposledy ťahala za kratší koniec 17. februára proti Viktorii Azarenkovej vo finále v katarskej Dauhe. Bieloruske sa revanšovala minulú nedeľu vo finále v talianskej metropole, a to suverénne 6:1, 6:3. Len o gem viac (6:1, 6:4) predtým povolila Marii Šarapovovej vo finále v španielskom hlavnom meste. Ruska sa predstaví ako obhajkyňa pohára Suzanne Lenglenovej. Aspoň dva roky v rade naposledy triumfovala Belgičanka Justine Heninová, šampiónka z ročníkov 2003 a 2005 - 2007.

"Pozícia favoritky určite dokáže byť trochu zradná. Našťastie, bola som v nej na Grand Slamoch veľa, veľa, veľa razy, takže je to pre mňa v poriadku. Potrebujem si zachovať uvoľnenosť a chladnú hlavu. Bolo by skvelé získať druhú miestnu trofej. Tá jedna je osamelá, ale na druhej strane - lepšia jedna ako žiadna," zafilozovala si S. Williamsová.

Pohár mušketierov zo štartujúcich hráčov okrem Nadala získal iba Roger Federer. Švajčiar tým v sezóne 2009 zavŕšil tzv. kariérny Grand Slam. Celkovo sa na úrovni veľkej štvorky radoval 17-krát, naposledy minulý rok na tráve vo Wimbledone. Teraz s ambíciou o skompletizovanie kariérneho Grand Slamu vyrukuje prvý muž renkingu ATP pre nasadzovanie Novak Djokovič zo Srbska. Zverenec Mariána Vajdu prehral vlani vo finále RG s Nadalom v štyroch setoch - 4:6, 3:6, 6:2, 5:7. Dovedna má proti Španielovi nepriaznivé skóre 15:19, zdolal ho však pri dosiaľ poslednej konfrontácii v apríli vo finále na antuke v Monte Carle (6:2, 7:6 /1/). Môžu na seba naraziť už v semifinále. Od stredy 26-ročný Belehradčan je víťaz januárových Australian Open. Double Melbourne - Paríž naposledy získal Američan Jim Courier už v sezóne 1992.

"Cítim, že mi nechýba sebavedomie. Vyhral som v tejto sezóne grandslamový turnaj. Pridal som k tomu Monte Carlo, ktoré je najdôležitejším antukovým podujatím smerom k Roland Garros. Navyše, zvíťazil som tam nad najlepším hráčom na tomto povrchu Nadalom, čo mi dodalo nevyhnutnú vieru v moje schopnosti," vyhlásil Djokovič.

Z doterajších šampiónok okrem Sereny a spomenutej Šarapovovej budú hrať Srbka Ana Ivanovičová (2008), Ruska Svetlana Kuznecovová (2009), Talianka Francesca Schiavoneová (2010) a Číňanka Na Li (2011).

Majstrovstvá Francúzska sa konajú 112. raz (ženy hrajú 106. raz), ako medzinárodné 83. raz a ako otvorené (profesionálom) 46. raz. Priamo v areáli Roland Garros sa budú konať jubilejný 80. raz. Posledným domácim hrdinom je od sezóny 1983 Yannick Noah, u žien Mary Pierceová spred 13 rokov.

Obaja singloví šampióni si odnesú od Seiny aj 2000 bodov do rebríčka a rekordnú prémiu 1,5 milióna eur. Podujatie má celkový dotačný balík 21,017 milióna eur, vlani to bolo 18,718 milióna eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona