Roland Garros: Čísla a fakty zo zákulisia druhého grandslamu sezóny

NETKY.SK • 23 Máj 2014, 16:15 • 2 min
Roland Garros: Čísla a fakty zo zákulisia druhého grandslamu sezóny

PARÍŽ - Čísla a fakty zo zákulisia druhého grandslamového turnaja tenisovej sezóny Roland Garros v Paríži:

slovakia

left justify in out

Hráči denne zjedia 160 kg banánov 
Občerstvovacia spoločnosť má v akcii viac ako 700 pracovníkov. Dovedna za viac ako dva týždne naservírujú približne 140 000 sendvičov či chlebíčkov, ale aj 80 000 hotdogov (8 kilometrov údenín v nich). Napríklad len veľký bufet Passing umiestnený pod veľkoplošnou obrazovkou na Námestí mušketierov minie v najexponovanejších dňoch 800 kg zemiakových hranolčekov. Hráči denne zjedia 160 kg banánov. 

Odpad v zásobníku pod Dvorcom Suzanne Lenglenovej 
V areáli sa denne vyskytne 35 000 až 50 000 osôb. Vyprodukujú 30 ton odpadu. Golfové vozíky s troma pripojenými zbernými kontajnermi priebežne vyprázdňujú obsah košov a zhromažďujú ho v zásobníku s rozmermi 30 kubických metrov pod Dvorcom Suzanne Lenglenovej. Technické služby ho vyprázdňujú dvakrát denne. V nasadení je 250 upratovačov. 

Antuka aj v centre mesta 
Pred radnicou v centre Paríža prevádzkujú propagačno-zábavný projekt "Roland Garros v meste". Na provizórnom antukovom dvorci sa prezentujú rôzne tenisové osobnosti súčasnosti i minulosti. K dispozícii je veľkoplošná obrazovka s priamymi prenosmi, ale aj aktivity pre deti či kútik so zariadením na meranie rýchlosti podania. 

1500 fyzioterapeutických úkonov a ošetrení 
Hráči majú k dispozícii 23 turnajových fyzioterapeutov, plus dvoch od ATP a štyroch od WTA a k nim dvoch ortopédov. Zdravotníci a maséri urobia počas turnaja približne 1500 úkonov a ošetrení, použijú 45 litrov oleja či krému a spotrebujú 6 km obväzov. 

Vypletanie za 25 eur sa dá stihnúť do 10 minút 
Rakúšan Jürgen Melzer si necháva vypliesť raketu na 35 kg, Talian Filippo Volandri je povestný parametrom iba 10 kg. Na jeden nástroj treba 11 metrov strún a procedúra je hotová za 20 minút. Radovým profesionálom trvá do trištvrte hodiny. V urgentných prípadoch to majstri tohto remesla zvládnu za 10 - 12 minút. Celkovo počas turnaja vypletú približne 3000 rakiet. 

Denne 900 jázd 
Hráči a ich realizačné tímy majú k dispozícii 110 turnajových áut a mikrobusov. Už v prvú nedeľu hlavných súťaží vykonajú približne 900 jázd s dovedna 2000 pasažiermi. 

V podstate sa hrá na vápenci 
Každý kurt má celkovú hrúbku jednotlivých vrstiev 80 cm, z ktorých tá najdôležitejšia vrchná, teda antuková, tvorí len 2 mm (hmotnosť 1,1 - 1,5 tony na kurt podľa veľkosti "výbehov"). V skutočnosti je podkladom, na ktorom sa hrá, vápenec (7 - 10 cm). Antukový posyp plní tri funkcie: estetickú, sklzovú a ústretovú voči zraku tenistov. Biela farba by ich totiž nedostatkom kontrastu "oslepovala". Hlavný dvorec Philippa Chatriera má plochu 41 x 22 m, vedľajšie kurty 36 x 18 m. Počas turnaja majú úpravu každého dvorca vrátane zakrytia pri daždi či na noc na starosti 4 ľudia. Aj so stálymi zamestnancami a pracovníkmi na polovičný úväzok je ich dovedna takmer stovka. 

Počítač varuje pred konfliktami 
Rozpis zápasov na jednotlivé dni vzniká v špeciálnej miestnosti s 12 obrazovkami na vizualizáciu inštalovania či presúvania mien hráčov a ďalších základných údajov. Tím má k dispozícii špeciálny plánovací a kontrolný softvér, ktorý podľa vopred zadaných požiadaviek spustí alarm pri rôznych možných "konfliktoch". Ide napríklad o zladenie povinností tenistov vo dvojhre, štvorhre i miešanej štvorhre, odhadované dĺžky trvania zápasov, požiadavky televíznych spoločností napríklad v súvislosti s aktérmi z jednej krajiny, prípadne časovú kolíziu pre trénerov s viacerými zverencami. Softvér tvorili 10 mesiacov, dolaďovali ho a harmonizovali s IT-systémom podujatia ďalších 5 mesiacov, potom sa uskutočnil štvordňový modelovaný test. Ako generálka vždy slúži kvalifikácia. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona