Roland Garos: Hantuchová do 2. kola proti Feuersteinovej

NETKY.SK • 26 Máj 2014, 09:18 • 2 min
Roland Garos: Hantuchová do 2. kola proti Feuersteinovej

PARÍŽ - Slovenská tenistka Daniela Hantuchová nasadená ako tridsiata prvá zvíťazila v nedeľňajšom zápase 1. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (25. mája - 8. júna, celková dotácia 25 018 900 eur, antuka) nad 20-ročnou Srbkou Jovanou Jakšičovou, 109. v renkingu, v ich premiérovom vzájomnom súboji za 135 minút tesne 2:6, 6:2, 6:4.

slovakia

left justify in out

V rozhodujúcom sete mala Hantuchová manko 3:4 s brejkom, odvtedy si však pripisovala gemy už len ona. Zužitkovala druhý mečbal na príjme v desiatej hre. Medzi najlepšími 64 bude prvý raz v kariére čeliť 28-ročnej domácej držiteľke voľnej karty Claire Feuersteinovej (120.). Už má istotu prémie 42 000 eur a 70 bodov do počítačového poradia. 

 

"Z môjho dnešného víťazstva som veľmi šťastná. Jovana hrala veľmi dobre. Neverím, že už dvanásty raz hrám na Roland Garros. Veľmi si to vážim a užívam si každú minútku," uviedla prostredníctvom Facebooku Hantuchová, ktorá nastrieľala 53 víťazných úderov a urobila 42 nevynútených chýb. Súperka mala hodnoty 29:9, takže si počínala oveľa striedmejšie, napokon však aj menej efektívne. Slovenka využila 4 z 13 brejkbalov, Srbka 3 zo 6. Hantuchovú nezastavilo ani 6 dvojchýb v kombinácii s 5 esami zdolanej. Skúsenejšia z dvojice zvládla pozoruhodných 26 z 31 zákrokov pri sieti. 

 

Tridsaťjedenročná popradská rodáčka Hantuchová, 31. vo svetovom rebríčku WTA už k 26. máju, sa vlani lúčila s medzinárodnými otvorenými majstrovstvami Francúzska hneď na úvod, v sezóne 2012 neštartovala. V singli pri Seine hrá 12. raz a jej miestnym maximom zatiaľ je osemfinále z edícií 2002, 2006, 2010 a 2011. Celkovo je to na úrovni veľkej štvorky semifinále melbourrnských Australian Open 2008. 

 

Zverenkyňa Petra Lundgrena Hantuchová sa napokon vyhla tomu, aby prehrala v 1. kole dvojhry na Majors 6. raz z ostatných 8 vystúpení. Výnimkami - okrem nedele - bolo štvrťfinále newyorských US Open 2013 a 3. kolo AO 2014. 

Niekdajšia päťka hodnotenia Hantuchová bude v Paríži hrať aj vo štvorhre žien po boku Izraelčanky so slovenskými koreňmi Šahar Peerovej. 

Dvojhra žien - 1. kolo: 
Daniela Hantuchová (SR-31) - Jovana Jakšičová (Srb.) 2:6, 6:2, 6:4 za 135 minút 

 

 

Hantuchovej nebolo všetko jedno, Schmiedlová si myslela zle

Skúsená Daniela Hantuchová aj o tucet rokov mladšia Karolína Schmiedlová predviedli vo svojich nedeľňajších zápasoch 1. kola dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji tenisovej sezóny Roland Garros na antuke v Paríži obraty. Tridsaťjedenročná Hantuchová pri vstupe do svojich 12. medzinárodných otvorených majstrovstiev Francúzska prekonala srbskú debutantku na Majors Jovanu Jakšičovú (2:6, 6:2, 6:4), finalistka predvlaňajšej súťaže junioriek pri Seine Schmiedlová vyradila čínsku tridsiatničku s renomé dvojnásobnej semifinalistky na úrovni veľkej štvorky Ťie Čeng (6:7 /2/, 6:3, 6:4).

 

Zo Slovákov sa v prvý deň hlavných súťaží lúčil iba Lukáš Lacko. Proti jednoznačne favorizovanému miestnemu šampiónovi z edície 2009, Švajčiarovi Rogerovi Federerovi, nazbieral na Dvorci Philippa Chatriera dovedna osem gemov (2:6, 4:6, 2:6). 

 

"Po prvom sete mi nebolo všetko jedno. Snažila som sa využiť skúsenosti, ktoré už mám, keďže Jakšičová hrala svoj prvý grandslamový turnaj. Spočiatku som sa viackrát unáhlila, mala som však veľa šancí v podobe stavov 30:0 či 40:15. Vedela som teda, že som v zápase, hoci skóre tomu nenapovedalo. Usilovala som sa upokojiť, nerobiť si z toho ťažkú hlavu a hrať to svoje, čo fungovalo, často si nabiehať k sieti. Teší ma, že najmä v závere sa mi podarilo presadiť sa tým," povedala niekdajšia päťka renkingu Hantuchová pre Rádio Slovensko. 

 

"Dúfam, že postupne budú moje výkony lepšie. Na takto významných podujatiach na začiatku tie zápasy nikdy nie sú príliš pekné. Všetci sú totiž nervózni, každý veľmi chce a je to o bojovnosti. Treba sa dostať cez krízové stavy, čo sa mi dnes podarilo a som veľmi šťastná," podotkla štvornásobná osemfinalistka RG Hantuchová. V 2. kole ju vyzve domáca držiteľka voľnej karty Claire Feuersteinová. 

 

Extrémne renomovanejšiu protivníčku, Američanku Venus Williamsovú, bude mať Schmiedlová, ktorá k 1. kolu podotkla: "Zatiaľ som všetky vstupné zápasy na grandslamových turnajoch mala takéto ťažké. Už to teda beriem tak, že ľahkú súperku ani nemôžem dostať. Možno som čakala, že Ťie Čeng nebude na antuke až taká dobrá, ale to som asi čakala 'blbo'. Je to totiž výborná hráčka a dnes to ukázala. Musela som povybehávať strašne náročné výmeny." 

Lacko v januári na Australian Open drapol na 1. kolo Novaka Djokoviča a takáto aktuálna tendencia ho nenadchýna: "Práve v Paríži som si zahral môj prvý zápas na 'centri' a medzičasom už mám takýchto duelov veľa. Radšej by som si veru zahral na menšom kurte s niekým iným..." 

 

V pondelok sa zo SR v 1. kole predstavia Martin Kližan, Miloslav Mečíř ml., Dominika Cibulková a Jana Čepelová, v utorok Magdaléna Rybáriková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona