Roland Garos: Halepová postúpila do finále proti Šarapovovej

NETKY.SK • 6 Jún 2014, 08:19 • 2 min
Roland Garos: Halepová postúpila do finále proti Šarapovovej

PARÍŽ - Rumunská tenistka Simona Halepová prvý raz vo svojej kariére postúpila do finále na úrovni veľkej štvorky.

slovakia

left justify in out

V druhom štvrtkovom semifinále dvojhry žien na druhom grandslamovom turnaji sezóny Roland Garros v Paríži (25. mája - 8. júna, celková dotácia 25 018 900 eur, antuka) zvíťazila nad ďalšou debutantkou v takejto fáze na Majors Andreou Petkovicovou z Nemecka nasadenou ako dvadsiatou ôsmou za 90 minút 6:2, 7:6 (4). Mečbal premenila jasným vstúpeným forhendovým zakončením po kvalitnom podaní na "téčko". Zatiaľ nestratila ani set. 

 

V kvalitnom zápase predviedla Halepová disciplinovanejší, stabilnejší a komplexnejší výkon. V druhom sete sa presadila z manka 1:3. Bez ohľadu na sobotu sa ocitne v pondelok na 3. pozícii v hodnotení, čím si o jeden post posunie osobný rekord. 

 

Dvadsaťdvaročná štvorka žrebu Halepová bude bojovať o titul s Mariou Šarapovovou nasadenou ako siedmou. Má proti nej bilanciu 0:3. Ruska zvíťazila v úvodnom semifinále nad Kanaďankou Eugenie Bouchardovou, osemnástkou podujatia, za 147 minút 4:6, 7:5, 6:2. Miestna šampiónka zo sezóny 2012 predviedla tretí obrat v rade. V tejto sezóne má na konte 30 jednotlivých triumfov a je na prahu svojho jubilejného 50. zápasového úspechu na tomto podujatí. Vyhla sa vytrateniu z Top 10, v ktorom je od marca 2011. 

 

Momentálne 8. hráčka renkingu WTA Šarapovová v otváracom dejstve na Dvorci Philippa Chatriera napokon nepykala za to, že premrhala náskok 5:2 vrátane troch jednotlivých setbalov pri vlastnom podaní v deviatom geme. V rozhodujúcom sete dosiahla Ruska zlomový brejk vo štvrtej hre (3:1), hoci v nej spočiatku mala manko 0:40 a neskôr čelila ešte jednému gembalu. V šiestej hre nepridala "poistku" napriek náskoku 40:15, potom sa však cez 15:30 posunula na 5:2. Na returne v ôsmom geme premenila piaty mečbal, keď jej forhend viditeľne oprášil základnú čiaru. 

Šarapovovú nezastavilo ani 9 dvojchýb. Mala striedmy pomer "winnerov" a nevynútených chýb 33:35, súperka skončila na hodnotách 29:48. Ruska využila 6 z 20 brejkbalov, Kanaďanka 4 z 9. Víťazka si pripísala 75 % rozohraných svojím prvým podaním, zdolaná len 59 %. 

 

Bouchardová nielen v otváracom sete predvádzala ľahkonohejší a pestrejší tenis, postupne však nedokázala účelne reagovať na intenzitu výkonu súperky. Šarapovová v súboji dvoch ofenzív síce menej stupňovala vo výmenách, ale napospol lepšie odolávala, keď sa dostala pod tlak, a sama často nastoľovala definitívnu prevahu už prvým úderom. Z diania na kurte vyžarovala citeľne väčšia skúsenosť Rusky, ktorá v súčte lepšie zvládala kľúčové stavy a situácie. 

"Som spokojná s výsledkom, pretože som sa dostala do finále a mám teda byť z čoho rada. Nemám pocit, že som dnes predviedla môj optimálny tenis, ale bojovala som, pretrvávala a napokon som našla cestu. Som na to hrdá," povedala Šarapovová na tlačovej besede a dodala: "V treťom sete som podľa mňa ja bola tá agresívnejšia. Pritlačila som a robila som veci, ktoré som mala už skôr. Súperka sa v porovnaní s tým naším vlaňajším miestnym zápasom nepochybne zlepšila, viac sa vkladá do úderov a trochu zmenila techniku, ale ťažko sa mi to porovnáva takto krátko po zápase, v ktorom som hľadala rytmus a moju hru." 

 

Dvadsaťsedemročná niekdajšia jednotka svetového rebríčka Šarapovová vedie v bilancii zo vzájomných súbojov s 20-ročnou Bouchardovou (16. v hodnotení) už 3:0. Vlani ju v marci zdolala na tvrdom povrchu v Miami (6:2, 6:0) a potom v máji v 2. kole práve na RG (6:2, 6:4). 

 

Holanďanom Svenom Groeneveldom trénersky vedená Šarapovová si zahrá vo finále pri Seine tretí raz za sebou. Držiteľka kariérneho Grand Slamu nestačila minulý rok v zápase o titul na Američanku Serenu Williamsovú. V semifinále Majors má štatistiku 9:9 (vo finále 4:4). 

 

Šarapovová sa vymanila z manka 0:1 na sety aj v osemfinále proti Austrálčanke Samanthe Stosurovej a vo štvrťfinále so Španielkou Garbine Muguruzovou-Blancovou. V "maratónoch" počas kariéry má pozoruhodné skóre 142:43, Kanaďanka klesla na 36:33. Ruska stojí na GS 19:31 v dueloch, v ktorých prehrala prvý set (na samotnom RG 9:9). Trojsetový duel na antuke nepreherala od 3. kola Roland Garros 2010, keď ju prekonala Belgičanka Justine Heninová. Odvtedy dosiahla 19 úspechov takéhoto typu za sebou, pripomenula WTA. 

Víťazka 31 turnajov Šarapovová kedysi o sebe vyhlásila, že je na antuke ako krava na ľade. Teraz má v sezóne 2014 na tomto povrchu skóre 18:1, získala trofeje v Stuttgarte aj Madride. Od roku 2012 má na tomto povrchu bilanciu 53:4 (dovtedy to bolo 64:19). 

 

Montrealská rodáčka Bouchardová bola v semifinále aj na januárových melbournských rovnako hodnotných Australian Open, podľahla v ňom Číňanke Na Li. Na takejto úrovni do štvrtka nikdy neprehrala duel, v ktorom získala otvárací set (teraz 9:1). Kanaďanka bola prvou "dvadsiatkou" v semifinále Roland Garros od sezóny 2009, keď sa to podarilo Dominike Cibulkovej. Nickom Savianom koučovaná hrdinka prípravného podujatia v nemeckom Norimbergu Bouchardová ťahala šnúru desiatich zápasových úspechov, najdlhšiu v kariére. 

 

"Bola to náročná bitka, čo som aj predpokladala. Žiaľ, počas celého zápasu som cítila, že nehrám tak dobre ako predtým na tomto turnaji. Vždy je roztrpčujúce byť trochu mimo. Usilovala som sa plniť základné predsavzatie, čiže byť agresívna a chodiť si po údery. Často som si aj utvárala dobré pozície, ale nezakončovala som z nich tak presvedčivo, ako som mohla. Ona je skvelá hráčka a dostáva súperky pod tlak. Mám pocit, že v neskoršom štádiu zápasu zlepšila svoj výkon. Samozrejme, že som sklamaná - to som po prehre zakaždým. Kladiem na seba vysoké očakávania, verím môjmu tenisu. Z dneška je pre mňa motivujúce, že hoci som nezahrala najlepšie, bolo to tesné. Veľa som sa naučila a od budúceho týždňa začnem trénovať ešte tvrdšie," vyhlásila Bouchardová. 

Dvojhra žien - semifinále: 
Simona Halepová (Rum.-4) - Andrea Petkovicová (Nem.-28) 6:2, 7:6 (4) za 90 minút 
Maria Šarapovová (Rus.-7) - Eugenie Bouchardová (Kan.-18) 4:6, 7:5, 6:2 za 147 minút 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona