Rokovať s al-Asadom je ako podať ruku Hitlerovi

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 18:26 • 2 min
Rokovať s al-Asadom je ako podať ruku Hitlerovi

ISTANBUL - Turecký premiér Ahmet Davutoglu v utorok odmietol myšlienku nadviazania dialógu so sýrskym prezidentom Baššárom al-Asadom, ktorého prirovnal k nemeckému nacistickému vodcovi Adolfovi Hitlerovi.

slovakia

left justify in out

Niekoľko dní po tom, ako takúto možnosť naznačil minister zahraničných vecí USA John Kerry, sa na zasadnutí vládnej strany v Ankare vyjadril, že "nie je žiadny rozdiel medzi podaním ruky al-Asadovi alebo Hitlerovi, Saddámovi, Karadžičovi, Miloševičovi". Hlasy volajúce na Západe po rokovaniach so sýrskym prezidentom podľa Davutoglua "vyvolávajú pochybnosti o našich ľudských hodnotách".

 

"Ak napriek všetkým týmto masakrám, napriek používaniu chemických zbraní, ktoré prekročilo všetky hranice, podáte al-Asadovi ruku, na takéto podanie ruky sa bude spomínať po celé dejiny," povedal turecký líder v príhovore vysielanom naživo. Spojené štáty patria medzi tvrdých kritikov sýrskeho vládneho režimu, Kerry sa však v rámci víkendového rozhovoru pre stanicu CBS vyjadril, že "nakoniec budú musieť vyjednávať". Kerryho rezort neskôr vydal vyhlásenie, podľa ktorého sa narážka netýkala priamo al-Asada. Ľútosť nad výrokmi amerického ministra v pondelok vyjadril aj francúzsky minister Manuel Valls, hoci al-Asad koncom februára privítal v Damasku francúzsku delegáciu pod vedením poslanca Národného zhromaždenia Gérarda Bapta z vládnucej Socialistickej strany. Išlo pritom o prvý kontakt na danej úrovni od roku 2012, keď Paríž v súvislosti s občianskou vojnou zatvoril svoje veľvyslanectvo v Damasku a vyhlásil, že al-Asad ako prezident stratil akúkoľvek legitimitu. 

 

Turecko zdieľa so Sýriou vyše 900-kilometrovú hranicu a je tak rozhodujúcim článkom medzinárodnej koalície proti tamojšej militantno-extrémistickej skupine Islamský štát. Na rozdiel od USA však trvá na tom, aby sa koalícia okrem IŠ zameriavala taktiež na sily al-Asadovho režimu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies