Rokovanie o utečeneckom tábore v Holandsku prerušil nečakane násilný protest

NETKY.SK • 17 December 2015, 17:29 • 2 min
Rokovanie o utečeneckom tábore v Holandsku prerušil nečakane násilný protest

AMSTERDAM - V meste Geldermalsen na východe Holandska sa uskutočnil nečakane násilný protest proti pripravovanej výstavbe utečeneckého tábora, ktorý polícia rozohnala varovnou streľbou, pričom zatkla 14 výtržníkov. Informoval o tom dnes šéf oblastnej polície Lute Nieuwerth.

slovakia

left justify in out

Rokovanie mestskej rady o návrhu na vybudovanie utečeneckého tábora prerušilo v stredu večer približne 80 výtržníkov, ktorí obkľúčili radnicu. Demonštranti na objekt zaútočili kameňmi, delobuchmi a fľašami. Budovu následne evakuovali.

 

"Bol to plánovaný útok," uviedol Nieuwerth, ktorého citovala agentúra DPA s tým, že na takúto úroveň násilného protestu nebola polícia pripravená. Útoku radikálnych demonštrantov predchádzala pokojná manifestácia niekoľkých stoviek ľudí. Na potlačenie výtržností nasadili úrady mobilné policajné jednotky. Bezpečnostné zložky dav spacifikovali až použitím varovnej streľby. Pri incidente utrpeli menšie zranenia dvaja policajti a niekoľko výtržníkov. Polícia potvrdila, že zatkli 14 podozrivých, pričom zatýkanie pokračovalo aj dnes.

 

Demonštrácia vypukla počas rokovania mestskej rady v Geldermalsene o návrhu vytvoriť ubytovanie pre 1500 utečencov v priemyselnej zóne tohto mesta s 11.000 obyvateľmi. V celom tamojšom okrese žije približne 27.000 ľudí. Proti zverejnenému zámeru vzniesli občania niekoľko sťažnosti. V Holandsku požiadalo od začiatku tohto roka o azyl približne 57.000 utečencov pochádzajúcich prevažne zo Sýrie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona