Rokovanie o Sýrii v kazašskej Astane bolo úspešné a prelomové

NETKY.SK • 25 Január 2017, 08:07 • 2 min
Rokovanie o Sýrii v kazašskej Astane bolo úspešné a prelomové

ANKARA - Turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu označil mierové rokovania o Sýrii, ktoré sa v utorok skončili v kazašskom hlavnom meste Astana, za "úspešné". Podľa šéfa tureckej diplomacie stretnutie predstavuje "prelomový okamih" v procese riešenia sýrskej otázky.

slovakia

left justify in out

"Tieto rozhovory sú veľmi dôležité z hľadiska budovania dôvery medzi oboma stranami, ktoré sa stretli na otváracej slávnosti a potom rokovali prostredníctvom mediátorov. Vymenili sa však aspoň názory ohľadom posilnenia režimu prímeria a nasledujúcej fázy politického urovnania," uviedol Čavušoglu.

 

"Celkovo, po dvoch dňoch, možno povedať, že rokovania v Astane boli úspešné," zdôraznil rezortný šéf, ktorého dnes s odvolaním sa na turecké médiá citovala agentúra TASS. Hlavným výsledkom stretnutia bolo prijatie komuniké, v ktorom sa obe strany dohodli na zriadení mechanizmu monitorovania prímeria.

 

Rokovania v Astane boli väčšinou nepriame, a to prostredníctvom vyslanca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu. Dialóg bude pokračovať 8. februára vo švajčiarskej Ženeve. Na ďalšie kolo konzultácií by mali dostať pozvanie už aj zástupcovia ozbrojenej opozície. Posledné kolo rokovaní sa konalo vlani v apríli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona