Rokovania v Moskve trvali päť hodín, výsledok nie je známy

NETKY.SK • 7 Február 2015, 12:03 • 2 min
Rokovania v Moskve trvali päť hodín, výsledok nie je známy

MOSKVA - Lídri Ruska, Francúzska a Nemecka sa v Moskve dohodli, že budú pracovať na mierovom pláne, ktorý v nedeľu predstavia ukrajinskému prezidentovi.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vladimir Putin, Francois Hollande a Angela Merkelová spolu v piatok hovorili približne päť hodín. Všetky tri strany rokovania označili za "konštruktívne a vecné". Plán pre východnú Ukrajinu prediskutujú aj s prezidentom Petrom Porošenkom opäť v nedeľu v štvorstrannom telefonickom rozhovore. S Porošenkom sa Merkelová a Hollande stretli už vo štvrtok. Cieľom nového plánu, ktorého detaily zatiaľ nie sú známe, je oživiť septembrovú dohodu o prímerí podpísanú v bieloruskom Minsku. Odvtedy sa boje vystupňovali a separatisti podnikajú stále viac útokov.

 

Po rokovaniach lídri Francúzska a Nemecka nezorganizovali žiadnu tlačovú konferenciu, ale namierili si to rovno na letisko. Predstavitelia delegácií však ostali v Moskve a ďalej pracujú na mierovom pláne. Hollande pred rokovaniami povedal, že cieľom nie je len prímerie, ale "obsiahla dohoda", zatiaľ čo Merkelová označila za "úplne otvorené", či sa to podarí dosiahnuť. Udalosťami na Ukrajine sa zaoberá aj práve prebiehajúca bezpečnostná konferencia v Mníchove. Zúčastnia sa na nej okrem iných aj Merkelová, americký minister zahraničia John Kerry či ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov. 

Kyjev a jeho spojenci obviňujú Rusko, že ukrajinských povstalcov podporuje a vyzbrojuje, čo Moskva odmieta. Podľa OSN si boje na východe od apríla vyžiadali už vyše 5 400 obetí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies