Rokovania o zmrazení ťažby ropy by sa mali začať odznova

NETKY.SK • 6 Máj 2016, 17:59 • 2 min
Rokovania o zmrazení ťažby ropy by sa mali začať odznova

MOSKVA - Rokovania popredných producentov ropy o zmrazení ťažby, čo by podporilo rast cien komodity, by sa mali začať odznova. Vyhlásil to dnes hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Aprílové rokovania veľkých producentov z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Ruska v katarskej Dauhe sa totiž skončili bez výsledku.

 

Peskov pripustil, že po tomto neúspechu bude potrebné začať diskusiu úplne od začiatku. Dodal, že ruskí predstavitelia, zvlášť minister energetiky Alexander Novak, opakovane zdôraznili, že loptička nie je na ruskej strane, ale na strane partnerov z ropného kartelu.

 

Na záver Peskov skonštatoval, že dohoda o zmrazení ťažby nie je záležitosťou niekoľkých krajín, ale je to

 

Katarský minister energetiky a priemyslu Mohammed bin Sálih po neúspechu aprílového kola rokovaní povedal, že členovia OPEC sa opäť stretnú v júni vo Viedni, aby zvážili možné zmrazenie produkcie. Producenti ropy totiž v Dauhe uviedli, že "potrebujú viac času na ďalšie konzultácie".

 

Podľa nemenovaných zdrojov z Kataru trvala Saudská Arábia na tom, že akákoľvek dohoda o zmrazení ťažby musí byť záväzná pre všetkých producentov.

 

Irán však už pred aprílovými rokovaniami avizoval, že zváži pripojenie k dohode až po tom, keď jeho produkcia dosiahne úroveň pred zavedením sankcií. Západ totiž len tento rok zrušil embargo na dovoz ropy z Iránu, ktorý na odvetu obmedzil svoj jadrový program.

 

Teherán chce najskôr získať stratený podiel na trhu s ropu, až potom je ochotný rokovať o zmrazení ťažby, čo väčšina producentov údajne chápe. Až na Saudská Arábiu. Tá trvala na tom, aby svoju produkciu zmrazil aj Irán.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies