Rokovania o zjednotení Cypru pokračujú opäť po dvojmesačnej prestávke

NETKY.SK • 11 Apríl 2017, 10:12 • 2 min
Rokovania o zjednotení Cypru pokračujú opäť po dvojmesačnej prestávke

NIKÓZIA - Po dvojmesačnej prestávke pokračujú dnes v Nikózii rokovania o opätovnom zjednotení etnicky rozdeleného Cypru. Vodcovia oboch strán cyperského konfliktu dúfajú, že sa im na nich podarí obnoviť oslabenú vzájomnú dôveru a stratené tempo rokovaní.

slovakia

left justify in out

Dnešné opätovné naštartovanie rokovaní sprostredkovaných Organizáciou Spojených národov čakajú však neľahké úlohy: prezident cyperských Grékov obvinil vodcu odtrhnutých cyperských Turkov, že po viacerých mesiacoch celkom solídneho pokroku začal v kľúčových veciach na podnet Turecka cúvať.

Menšinoví cyperskí Turci zase obvinili cyperských Grékov, že im sľubujú rovnoprávne partnerstvo v plánovanej federácii iba naoko, a to najmä v otázke pravidelnej výmeny v kresle federálneho prezidenta.

Nie je jasné, či rokovania vyústia v dohodu, s ktorou budú obe strany spokojné.

Cyprus sa rozdelil v roku 1974, keď Turecko obsadilo sever tohto ostrova po prevrate, ktorý uskutočnili stúpenci jeho spojenia s Gréckom.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona