Rokovania o riešení energetickej chudoby pokračujú

NETKY.SK • 12 Apríl 2014, 17:39 • 2 min
Rokovania o riešení energetickej chudoby pokračujú

BRATISLAVA - Rokovania medzi Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a Úradom pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) o záverečnej podobe koncepcie riešenia energetickej chudoby v SR ešte nie sú ukončené.

slovakia

left justify in out

"K finalizácii koncepcie riešenia energetickej chudoby prebiehajú rokovania medzi MPSVR a ÚRSO. Výsledky rokovaní budú premietnuté do znenia koncepcie, ktorá bude predložená na rokovanie vlády SR," uviedol pre TASR hovorca rezortu práce Michal Stuška.
      

Koncepciou na ochranu odberateľov spĺňajúcich podmienky energetickej chudoby sa na svojom rokovaní zaoberala vláda SR 12. marca 2014, rokovanie o nej však vláda vtedy prerušila. Dôvodom bola podľa slov šéf rezortu práce Jána Richtera (Smer-SD) zmena filozofie materiálu v tom, či sa pomoc energeticky chudobným bude poskytovať zvláštnou, zníženou energetickou tarifou alebo formou sociálnej dávky. Minister Richter mal na rokovaní kabinetu s materiálom ÚRSO podľa svojich slov "procedurálny problém", a preto k nemu zaujal nesúhlasné stanovisko.
      

Materiál, ktorý medzirezortná pracovná komisia vypracovala a ktorý bol v decembri 2013 v medzirezortnom pripomienkovom konaní, bol na marcové rokovanie vlády podľa Richtera vymenený za iný, nový materiál. "Koncepcia s novou filozofiou však neprešla príslušnými procedúrami," poznamenal.
      

Prvotný materiál z decembra 2013 obsahoval podľa šéfa MPSVR SR filozofiu pomoci energeticky chudobným prostredníctvom zníženej tarify. "To, čo dnes predložili na vládu, je však v inej podobe. Mala by to byť pomoc cez legislatívne opatrenia, teda nejaká sociálna dávka. To je však v prístupe a obsahu úplne zásadný rozdiel," informoval po rokovaní vlády 12. marca Richter.
      

"Myslím si, že v tejto chvíli by bola lepšia pomoc formou špeciálnej tarify," uviedol Richter. Krytie strát vyplývajúcich z prípadne zníženej tarify je podľa neho otázkou na Ministerstvo financií (MF) SR. Koncepciu riešiacu energetickú chudobu vypracoval ÚRSO v spolupráci s Ministerstvom hospodárstva SR, MF SR a MPSVR SR.
      

Energetická chudoba znamená ťažkosť alebo neschopnosť udržať v príbytku vhodné teplotné podmienky, ako aj ťažkosť alebo neschopnosť mať k dispozícii za primeranú cenu iné základné energetické služby. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie sa za príjemnú teplotu v obývacej izbe považuje 21 stupňov Celzia a v ostatných miestnostiach 18 stupňov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies