Rokovania o obchode s USA už nebudú tajné, Eurokomisia poskytne podrobné správy

NETKY.SK • 22 August 2015, 11:42 • 2 min
Rokovania o obchode s USA už nebudú tajné, Eurokomisia poskytne podrobné správy

BRUSEL/BERLÍN - Európska komisia (EK) bude zverejňovať detailné správy o stave rokovaní o obchodnej dohode s USA. Oznámila to eurokomisárka pre obchod Cecilia Malmstromová, ktorá tak reagovala na kritiku, že Brusel obsah rozhovorov tají. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dohoda o Transatlantickom obchodnom a investičnom partnerstve (TTIP) by mala odstrániť všetky prekážky vo vzájomnej obchodnej výmene medzi USA a Európskou úniou (EÚ), ktoré už teraz patria medzi najväčších svetových obchodných partnerov. Výsledkom bude zrýchlenie hospodárskeho rastu a tvorba nových pracovných miest v EÚ aj USA. Rokovania sa začali v júli 2013, ale napredujú pomalšie, ako sa pôvodne očakávalo.

 

Odporcovia dohody v Európe však majú obavy, že môže viesť k porušovaniu pravidiel o bezpečnosti potravín a životného prostredia, a vyčítajú európskym vyjednávačom, že rokovania nie sú transparentné. Malmstromová vo svojom blogu v piatok (21.8.) uviedla, že jedným z jej prvých rozhodnutí po nástupe do úradu eurokomisárky pre obchod, bolo postarať sa o väčšiu otvorenosť rokovaní. Preto odteraz bude EK uverejňovať detailné a rozsiahle správy o priebehu rozhovorov s USA na svojej internetovej stránke a vo všetkých oficiálnych jazykoch únie.

 

Rozhodla sa tak po tom, ako Nemecko vyzvalo komisiu, aby obnovila vládam v EÚ prístup k elektronickým správam o stave vyjednávaní, ktorý im minulý mesiac zablokovala pre vážny únik informácií. Malmstromová dodala, že oba tímy vyjednávačov majú za sebou už 10 kôl rokovaní a do konca tohto roka by sa mali uskutočniť ďalšie. Eurokomisárka odhaduje, že vyjednávania by sa mohli uzavrieť v roku 2016.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona