Rokovania o novej vláde môžu trvať viacero dní, tvrdí Kuvelis

NETKY.SK • 19 Jún 2012, 11:12 • 2 min
Rokovania o novej vláde môžu trvať viacero dní, tvrdí Kuvelis

Rokovania o novej vláde môžu trvať viacero dní, tvrdí Kuvelis - Politika Dosiahnutie koaličnej dohody o vytvorení novej gréckej vlády po nedeľňajších voľbách môže trvať niekoľko dní. Uviedol to dnes líder malej umiernenej strany Demokratická ľavica Fotis

slovakia

left justify in out

img

Dosiahnutie koaličnej dohody o vytvorení novej gréckej vlády po nedeľňajších voľbách môže trvať niekoľko dní. Uviedol to dnes líder malej umiernenej strany Demokratická ľavica Fotis Kuvelis s tým, že politickí lídri najprv musia nájsť zhodu ohľadom podmienok nepopulárnej medzinárodnej finančnej pomoci. 
      "Bude vláda, ale neviem, či bude vytvorená do večera. Verím, že dosiahneme dohodu do konca tohto týždňa," povedal Kuvelis pre novinárov.
      Podľa neho ostávajú nevyriešené zásadné otázky týkajúce sa vládneho programu a podmienok finančnej pomoci, z ktorej sa musí Grécko "vymaniť". Informovala o tom agentúra Reuters.
      Kuvelisova strana podľa očakávaní podporí koalíciu konzervatívnej strany Nová demokracia a socialistov.
      Predseda socialistickej strany PASOK Evangelos Venizelos dnes uviedol, že krajina musí mať novú vládu čo najskôr, zatiaľ však nedošlo k dohode s Demokratickou ľavicou. Dodal však, že je v tomto smere optimista.
      Nedeľňajšie predčasné voľby vyhrala Nová demokracia, ktorá spolu so socialistami podporuje zachovanie medzinárodnej finančnej pomoci so snahou o zmiernenie jej podmienok. 
      Koaličné rokovania dnes pokračujú druhým dňom. Líder Novej demokracie Antonis Samaras, ktorý dostal mandát na vytvorenie vládneho kabinetu, sa v pondelok stretol so všetkými potenciálnymi koaličnými partnermi. K vláde sa odmietli pripojiť SYRIZA a pravicová strana Nezávislí Gréci.
      Vysokopostavený zdroj z víťaznej strany vyjadril v pondelok večer očakávanie, že ku koaličnej dohode so socialistami a prípadne aj s Demokratickou ľavicou dôjde už dnes. Ukončila by sa tak dva mesiace trvajúca politická neistota v krajine, ktorá čelí hrozbe bankrotu.
      Nová demokracia v parlamentných voľbách tesne porazila radikálnu ľavicovú stranu SYRIZA, ktorá úplne odmieta úsporné opatrenia spojené s medzinárodnou pomocou. Socialisti skončili na treťom mieste.
      Vodca Novej demokracie Samaras prisľúbil, že bude rokovať o zmiernení tvrdých podmienok zahraničnej pomoci Európskej únie a Medzinárodného menového fondu. 
      Grécko podľa neho urýchli a rozšíri privatizačný program a požiada, aby obdobie, v ktorom má dosiahnuť výdavkové škrty vo výške 11,7 miliardy eur, mu bolo predĺžené z dvoch na štyri roky.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies