Rokovania o brexite povedie v mene EÚ bývalý eurokomisár Michel Barnier

NETKY.SK • 27 Júl 2016, 13:37 • 2 min
Rokovania o brexite povedie v mene EÚ bývalý eurokomisár Michel Barnier

BRUSEL - Európska komisia (EK) dnes vymenovala svojho bývalého podpredsedu a niekdajšieho eurokomisára pre vnútorný trh a služby Michela Barniera za hlavného vyjednávača v rokovaniach s Veľkou Britániou o jej vystúpení z Európskej únie.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Barnier bude funkčne zaradený na úrovni generálneho riaditeľa EK. Svojej funkcie sa ujme 1. októbra.

Barnier pôsobil vo Francúzsku ako minister poľnohospodárstva a zahraničných vecí. V rokoch 1999-2004 mal ako eurokomisár na starosti regionálnu politiku a inštitucionálne reformy a v rokoch 2010-2014 vnútorný trh a služby.

 

"Pre túto ťažkú prácu som chcel skúseného politika. Je to skúsený vyjednávač s bohatými znalosťami v hlavných oblastiach politiky súvisiacich s rokovaniami... Má rozsiahlu sieť kontaktov v hlavných mestách všetkých členských štátov EÚ a v Európskom parlamente, čo považujem za cenný prínos pre túto funkciu," uviedol predseda EK Jean-Claude Juncker vo vyhlásení pre médiá.

 

Podľa šéfa EK bude mať Barnier prístup ku všetkým nevyhnutným zdrojom, aby mohol plniť svoje úlohy spojené s brexitom. Zároveň bude podriadený priamo Junckerovi a pravidelne bude musieť informovať kolégium komisárov, ktoré sa stretáva každú stredu.

 

Barnier na svojom konte na Twitteri podľa agentúry DPA napísal, že je novou funkciou "poctený".

 

Európska únia trvá na tom, že rozhovory o odchode Británie sa nezačnú skôr, kým Londýn neaktivuje článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý špecifikuje pravidlá pre vyjednávací proces o odchode členskej krajiny z EÚ.

 

Nová britská premiérka Theresa Mayová však naznačila, že jej vláda tak nemieni urobiť pred začiatkom roka 2017, aj napriek tomu, že je pod tlakom zo strany lídrov EÚ, aby sa proces rokovaní o brexite začal čo najskôr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona