Rokovania ministrov vnútra EÚ o utečeneckej kríze budú veľmi zložité

NETKY.SK • 14 September 2015, 12:06 • 2 min
Rokovania ministrov vnútra EÚ o utečeneckej kríze budú veľmi zložité

BRUSEL - Mimoriadne zasadnutie ministrov vnútra a zahraničných vecí krajín EÚ, ktoré sa uskutoční dnes popoludní v Bruseli s cieľom prerokovať spôsoby redistribúcie utečencov prichádzajúcich do Európy, bude zložité. Naznačili to viacerí diplomatické zdroje z prostredia EÚ, ktoré si neželali byť menované.

slovakia

left justify in out

Dôkazom má byť aj skutočnosť, že v nedeľu večer sa v Bruseli konala technická schôdzka na prípravu dnešných rokovaní. Skončila sa po viac ako štyroch hodinách a bez výsledkov. Experti pokračovali v príprave podkladov pre ministrov aj dnes ráno.

 

Rokovania ministrov sa uskutočnia v čase, keď Nemecko so súhlasom Európskej komisie dočasne zaviedlo na hraniciach s Rakúskom hraničné kontroly. Obe krajiny sú súčasťou schengenského systému.

 

"Dočasné znovuzavedenie hraničných kontrol medzi členskými štátmi je výnimočnou možnosťou, ktorú zahŕňa Schengenský pohraničný kódex, a to v prípade krízovej situácie," uviedla Európska komisia v nedeľu večer vo vyhlásení pre médiá.

 

Pozícia komisie je nemenná - nalieha na členské štáty, aby si na dobu dvoch rokov prerozdelili 160.000 utečencov, žiadateľov z centier v Grécku, Maďarsku a Taliansku.

 

Väčšina krajín zo strednej a východnej Európa, vrátane Slovenska, však v nedeľu, v predvečer bruselských rokovaní, zopakovala svoj nesúhlas so systémom povinných kvót na relokáciu azylantov. Francúzske a belgické médiá v tejto súvislosti upozornili na postoj slovenskej vlády, podľa ktorej "treba urobiť všetko, aby sa podarilo presvedčiť Európu, že kvóty sú nezmysel."

 

Predseda Európskej rady Donald Tusk v piatok minulý týždeň oznámil, že ešte v septembri zvolá mimoriadny summit EÚ o utečeneckej kríze, ak dnešné rozhovory ministrov neprinesú konkrétne výsledky o spôsobe rozdelenia utečencov medzi členské štáty EÚ.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona