Rokovania Maďarska s MMF o pôžičke meškajú kvôli Európskej komisii

NETKY.SK • 23 Apríl 2012, 11:36 • 2 min
Rokovania Maďarska s MMF o pôžičke meškajú kvôli Európskej komisii

Rokovania Maďarska s MMF o pôžičke meškajú kvôli Európskej komisii - Politika Do konca apríla sa rozhodne, kedy sa začnú rokovania Maďarska o úverovom rámci s Medzinárodným menovým fondom (MMF), vyhlásil dnes v maďarskej komerčnej televízii HírTV maďarský

slovakia

left justify in out

img

Do konca apríla sa rozhodne, kedy sa začnú rokovania Maďarska o úverovom rámci s Medzinárodným menovým fondom (MMF), vyhlásil dnes v maďarskej komerčnej televízii HírTV maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi. 
      Podľa jeho slov dôvodom meškania rokovaní je, že Európska komisia sa snaží vytĺcť politický kapitál z toho, že Maďarsko potrebuje úver. "V tejto situácii je EÚ tým silnejším rokovacím partnerom," dodal šéf diplomacie s tým, že cieľom maďarskej vlády je začať rokovať.
      Podľa televízie EK v piatok informovala, že pokračuje analýza posledných odpovedí Maďarska na jej právne konania a komisia bude čoskoro pripravená prijať príslušné rozhodnutia.
      Maďarský premiér Viktor Orbán sa v utorok stretne s predsedom EK Josém Manuelom Barrosom, aby neformálne rokoval o otvorených otázkach, ktoré medzi Maďarskom a EÚ sú, citovala televízia z bruselských informácií.
      Premiér Viktor Orbán 13. apríla vyhlásil, že bolo by absurdné, keby Európska únia stanovila okrem finančných podmienok aj iné podmienky rokovaní Maďarska o pôžičke od MMF.
      Premiér podotkol, že zo sporných otázok je vybavených podstatne viac, než ktorých zostalo otvorených. "Naše postoje k otvoreným otázkam sme zaslali Bruselu, do niekoľkých dní by sa o nich malo rozhodnúť. V záležitostiach, v ktorých nedospejeme k dohode, rozhodne Európsky súdny dvor," konštatoval premiér.
      "Brusel nie je Moskva. Tu neplatí, že niektorá z dvoch strán povie, kto má pravdu. To bolo možné iba za komunizmu," poznamenal Orbán. "Egypt požiadal MMF o pôžičku spolu s Maďarskom a už mu poskytli financie, aj keď z pohľadu politickej stability nie je možné porovnávať Egypt s Maďarskom," posťažoval sa predseda maďarskej vlády, podľa ktorého by bolo vydieraním, keby rýdzo finančné otázky boli spájané s plnením politických podmienok, trebárs z oblasti justície.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona