Rokovania Junckera s Tsiprasom neboli ľahké, Varufakisa čaká "súboj" s Draghim

NETKY.SK • 4 Február 2015, 13:06 • 2 min
Rokovania Junckera s Tsiprasom neboli ľahké, Varufakisa čaká "súboj" s Draghim

BRUSEL - Gréckeho premiéra Alexisa Tsiprasa prijal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker v sídle tejto európskej inštitúcie. Po podaní rúk pred kamerami televíznych štátov, však podľa agentúry Reuters nasledovali menej "harmonické" výmeny názorov v otázke, ako riešiť vysoký grécky dlh.

slovakia

left justify in out

Vláda z Atén "súťaží s časom", lebo európska časť záchranného balíku pre Grécko vyprší koncom februára. Podľa niektorých analytikov, ak sa Grékom nepodarí vyjednať predĺženie finančného programu, mohlo by to viesť k chaotickému štátnemu bankrotu. 

 

Juncker už pred dnešným stretnutím s Tsiprasom naznačil, že očakáva zložité rokovania a varoval grécku stranu, aby nemala príliš ambiciózne očakávania. Tsipras od víťazstva vo voľbách z 25. januára už upustil od niektorých "bojových vyhlásení" proti rozpočtovým škrtom v krajine, ktoré si vyžiadal prebiehajúci záchranný program v hodnote 240 miliárd eur. Naposledy v utorok, po stretnutí v Ríme s talianskym premiérom Matteom Renzim uviedol, že nechce vytvoriť nové rozpory v Európe.

 

Grécky minister Janis Varufakis, ktorého dnes poobede očakávajú rovnako zložité rokovania so šéfom Európskej centrálnej banky (ECB) Mariom Draghim vo Frankfurte nad Mohanom, navrhol, aby krajina vymenila svoj dlh za nové dlhopisy naviazané na rast hospodárstva a spomenul aj dlhopisy s neobmedzenou lehotou splatnosti. ECB sa k tomuto návrhu stavia skôr odmietavo, aj keď Atény už o tom začali rokovať s Medzinárodným menovým fondom (MMF).

 

Grécka strana argumentuje, že "mäkšia" rozpočtová politika a zmiernenie splátok dlhu sú nevyhnutné pre oživenie ekonomického rastu krajiny. Nápad na prehodnotenie daných záväzkov a zmiernenie dlhových podmienok pre Grécko však odmietajú fiškálne konzervatívne krajiny, ktoré dodržujú prísne rozpočtové pravidlá, na čele s Nemeckom. 

 

Predseda skupiny liberálov a demokratov v Európskom parlamente (ALDE) Guy Verhofstadt dnes upozornil, že Juncker by nemal ustúpiť požiadavkám Grécka, kým nová vláda z Atén nepredloží konkrétne reformné plány a nepreukáže odhodlanie, že chce zostať v eurozóne. 

 

"Najprv chceme vidieť seriózne plány štrukturálnych reforiem gréckej vlády. Predtým ako EÚ vstúpi do akýchkoľvek rokovaní o dlhu," uviedol Verhofstadt a vyzval Junckera, aby nezačal žiadne rokovania o prehodnotení podoby gréckeho dlhu kým Tsiprasov kabinet predloží reformné plány pre Grécko.

 

Podľa slov šéfa ALDE by nová grécka vláda mala využiť moment víťazstva a skoncovať s politikou klientelizmu, ktorá platila pre predchádzajúce vlády. Zároveň by Tsiprasova vláda nemala robiť chyby svojich predchodcov, ktorí odkladali realizáciu štrukturálnych reforiem. 

 

Tsipras sa dnes v rámci bruselskej "trojnávštevy" stretol aj s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a následne aj s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies