Rokovania Grécka s veriteľmi sú napäté

NETKY.SK • 19 November 2014, 08:12 • 2 min
Rokovania Grécka s veriteľmi sú napäté

ATÉNY - Predstavitelia Grécka vedú náročné rozhovory s medzinárodnými veriteľmi, pričom napätie je na oboch stranách.

slovakia

left justify in out

V utorok to uviedol grécky minister financií Gikas Hardouvelis. "Sme v ťažkej fáze,“ povedal minister s tým, že vládne napätie. "To sa netýka len nás, ale aj strany veriteľov,“ doplnil.

 

Jeden z vysokých vládnych predstaviteľov Grécka pre agentúru Reuters uviedol, že spory vznikajú najmä v súvislosti s rozpočtovým deficitom na rok 2015. Veritelia podľa dvoch vládnych predstaviteľov nesúhlasia s plánom Grécka umožniť gréckym domácnostiam, aby si svoj dlh voči štátu rozložili na sto splátok. Dôvodom je to, že by rozpočtový deficit na rok 2015 v takom prípade stúpol. Podpredseda gréckej vlády Evangelos Venizelos vyhlásil, že napriek skepticizmu veriteľov Grécko nebude meniť rozpočtové plány. Veriteľmi Grécka sú Medzinárodný menový fond a EÚ. 

 

Grécko sa pokúša ukončiť záchranný program v predstihu. Premiér Antonis Samaras chce týmto krokom upokojiť grécku verejnosť, ktorá výrazne pocítila hlbokú recesiu v krajine. Minulotýždňové údaje ukázali, že ekonomika Grécka sa už z recesie dostala. Grécka ekonomika sa zotavila z dlhotrvajúcej recesie už v prvom štvrťroku tohto roka, kedy na medzikvartálnej báze posilnila o 0,8 %. Vyplýva to z aktualizovaných sezónne upravených údajov, ktoré zverejnil štatistický úrad krajiny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona