Rokovania Grécka s veriteľmi priniesli pokrok, ale nie zlom

NETKY.SK • 5 Máj 2015, 10:54 • 2 min
Rokovania Grécka s veriteľmi priniesli pokrok, ale nie zlom

VIEDEŇ - Rokovania Grécka s medzinárodnými veriteľmi priniesli pokrok, ale zatiaľ žiadny prielom. Vyhlásil to dnes rakúsky minister financií Jörg Schelling, ktorý podľa vlastných slov nemôže v tejto fáze odhadnúť, či sa obom stranám podarí dosiahnuť na budúci týždeň dohodu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dodal, že z terajšieho uhla pohľadu to vôbec nie je možné odhadnúť, pretože veritelia nemajú k dispozícii dokumenty s konečnými výsledkami. Ministri financií eurozóny, tzv. Euroskupina, sa najbližšie zídu v pondelok 11. mája, aby posúdili, či Grécko splnilo podmienky pre uvoľnenie peňazí zo záchranného balíka.

 

Schelling na otázku novinárov, či očakáva dohodu do 11. mája uviedol, že podľa pracovnej skupiny, ktorá v Aténach zastupuje veriteľov, je atmosféra na rokovaniach dobrá a Grécko v niektorých bodoch zmenilo svoj postoj. Ale pri iných sporných otázkach sa zatiaľ nepodarilo dosiahnuť pokrok. Atény musia urobiť veľký krok smerom ku kompromisu, ale odchod Grécka z eurozóny, tzv. grexit nie je riešením, vyhlásil v pondelok (4.5.) večer predseda Európskej komisie (EK) Jean-Claude Juncker.

Grécki vyjednávači už od štvrtka 30. apríla rokujú so zástupcami veriteľov (EK, Európskej centrálnej banky a Medzinárodného menového fondu) o dohode, ktorá by Grécku pomohla vyriešiť jeho dlhové problémy.

 

Obe strany sa však stále veľmi rozchádzajú v názoroch na dôchodky a reformu pracovného trhu. Vláde v Aténach pritom dochádza hotovosť a jej finančná situácia začína byť kritická. Juncker v tejto súvislosti poznamenal, že Grécko musí urobiť veľký krok smerom k veriteľom, ktorí sú pripravení adekvátne naň reagovať. Atény podľa neho nemajú inú možnosť, keďže európska hospodárska a menová únia je ireverzibilná. Preto grexit nie je riešenie.

 

Grécky premiér Alexis Tsipras a jeho ľavicová strana Syriza totiž zvíťazili v januárových voľbách vďaka sľubom, že zastavia prísne úsporné opatrenia aj nepopulárne reformy. Tsipras označil niektoré požiadavky veriteľov, napríklad zníženie dôchodkov či prepustenie tisícov ľudí z prebujnenej štátnej správy za hranicu, ktorú nechce prekročiť. Minulý týždeň však ustúpil v otázke privatizácie a zvýšenia dane z pridanej hodnoty a urobil zmeny v tíme, ktorý vedie rokovania s veriteľmi. Dôvodom bola kritika ministra financií Janisa Varufakisa za jeho prístup k veriteľom. Grécky premiér preto vymenoval štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí Euklida Tsakalotosa za koordinátora tímu vyjednávačov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies