Rokovania ASL s poskytovateľmi LSPP priniesli prvé výsledky

NETKY.SK • 26 Október 2010, 12:11 • 2 min
Rokovania ASL s poskytovateľmi LSPP priniesli prvé výsledky

Rokovania ASL s poskytovateľmi LSPP priniesli prvé výsledky

slovakia

left justify in out

img

Rokovania Asociácie súkromných lekárov (ASL) SR, ktorá dlhodobo upozorňuje na situáciu ohľadne poskytovania lekárskej služby prvej pomoci (LSPP), s poskytovateľmi LSPP priniesli prvé výsledky. V Trnave, Galante, Nitre, Michalovciach a Rožňave poskytovatelia pristúpili na požiadavky súkromných lekárov, podľa ktorých sa minimálna hodinová odmena vo všedný deň pohybuje na úrovni 6,704 eura, 8,704 v soboty a nedele a 11,704 eura počas štátnych sviatkov.
"Títo poskytovatelia bez problémov platia tieto ceny, ktoré ja stále považujem za smiešne, ale vždy je to viac ako tri eurá," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii prezident asociácie Ladislav Pásztor s tým, že všeobecní lekári dostávajú priemerné hodinové platby na úrovni okolo 3 eur za hodinu.
V prípade niektorých poskytovateľov LSPP v Kráľovskom Chlmci, Bánovciach nad Bebravou, Leviciach, Zlatých Moravciach či Šahách však lekári fakturujú za svoje služby požadované sumy a v prípade neuhradenia faktúry sa budú dožadovať ich uhradenia na základe súdneho rozhodnutia. Ako Pásztor skonštatoval, prvý takýto prípad sa už vyskytol. Pred týždňom sa malo uskutočniť prvé súdne pojednávanie s poskytovateľom LSPP pre deti a dorast v Leviciach.
Absolútne negatívnym príkladom zneužívania povinnosti slúžiť na pohotovosti je podľa prezidenta asociácie situácia v Kráľovskom Chlmci. "Poskytovateľ LSPP nehradí slúžiacim lekárom ani cent od januára 2010. Dlhuje tak lekárom v priemere okolo 4000 eur," skonštatoval Pásztor.  
Asociácia už dlhodobo upozorňuje na stav ohľadne poskytovania LSPP. Všeobecní lekári sú totiž zo zákona povinní slúžiť na pohotovosti, ak by tak neurobili, hrozí im finančná pokuta. Pásztor však upozorňuje, že táto povinnosť je bez akejkoľvek bližšej právnej úpravy, za akých podmienok, napríklad finančných.
Po 8,5-hodinovej službe vo svojej ambulancii lekár bez prestávky nastupuje na pohotovosť, kde odslúži ďalších 15,5 hodín. Podľa Pásztora tým lekári porušujú aj smernicu Európskej únie o pracovnom čase zdravotníckych pracovníkov. Navyše zdravotné poisťovne uhrádzajú poskytnutú zdravotnú starostlivosť poskytovateľovi LSPP a nie lekárovi. "Som povinný vykonávať nútenú prácu a som povinný vytvárať zisk ďalšiemu poskytovateľovi. Takéto ustanovenie nikde na svete nie je, je to neslýchané," dodal v tejto súvislosti.
Za pozitívne považujú súkromní lekári schválenie minimálnych cien za výkon LSPP, ktoré platí od júna tohto roka. Aj napriek tomu však považujú situáciu ohľadne pohotovostí za neúnosnú. Pásztor preto v tejto súvislosti podáva sťažnosť na Ústavný súd SR pre porušovanie jeho ústavných práv. Povinnosť zúčastňovať sa na výkone LSPP pod hrozbou sankcie a tým vytvárať zisk inému subjektu totiž považuje za protiústavnú.
Podľa ASL SR si situácia ohľadne LSPP vyžaduje okamžité legislatívne kroky na zrušenie povinnosti všeobecných lekárov zúčastňovať sa na výkone LSPP, obmedzenie ordinačného času do 22.00 h., riešenie nedôstojne nízkeho odmeňovania všeobecných lekárov slúžiacich na pohotovosti, zabezpečenie lekárenskej starostlivosti v čase poskytovania LSPP a rozšírenie možnosti vykonávať LSPP aj ďalším lekárom – špecialistom.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies