Rokovaciemu dňu dominovali zmeny v 2.pilieri a petícia zdravotných sestier

NETKY.SK • 30 Jún 2011, 08:48 • 2 min
Rokovaciemu dňu dominovali zmeny v 2.pilieri a petícia zdravotných sestier

Rokovaciemu dňu dominovali zmeny v 2.pilieri a petícia zdravotných sestier

slovakia

left justify in out

img

Poslanci Národnej rady SR dnes odhlasovali takmer desiatku návrhov. Rokovaciemu dňu dominovali zmeny v starobnom dôchodkovom sporení, ktoré je známe ako 2. pilier, a petícia zdravotných sestier a pôrodných asistentiek.
      Poslanci posunuli do druhého čítania už 21. novelu zákona o starobnom dôchodkovom sporení od vzniku tejto legislatívy. Ak by novela šéfa rezortu práce Jozefa Mihála (SaS) prešla v dnes navrhovanej podobe, tak prinesie viac fondov, menej garancií či automatický vstup pre mladých ľudí do tohto systému sporenia. Hlasmi koaličných poslancov zároveň odmietli návrh novely toho istého zákona z dielne opozičného Smeru-SD.
      Zdravotné sestry a pôrodné asistentky dnes našli v Národnej rade SR pre svoje požiadavky pochopenie. Poslanci 143 hlasmi zobrali na vedomie petíciu podpísanú 243.000 občanmi, v ktorej žiadajú riešenie svojich pretrvávajúcich problémov. Parlament zároveň v uznesení žiada vládu SR, aby dôsledne plnila úlohy, ktoré si v súvislosti s petíciou vytýčila.
      Poslanci NR SR dnes 78 hlasmi opätovne schválili novelu tlačového zákona, ktorú s pripomienkami vrátil parlamentu prezident SR Ivan Gašparovič. Plénum sa nestotožnilo s výhradou hlavy štátu, ktorá žiadala, aby z novely vypadol pojem "dobré mravy". Podľa schváleného znenia môže vydavateľ odmietnuť publikovanie opravy, odpovede alebo dodatočného oznámenia, ak by bol takýmto krokom spáchaný trestný čin, priestupok, iný správny delikt, alebo by to bolo v rozpore s dobrými mravmi či právom chránenými záujmami tretej osoby.
      Kontrola nelegálnej práce cudzincov na Slovensku sa má podľa návrhu rezortu práce sprísniť. Vyplýva to z novely zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní, ktorú dnes definitívne schválili poslanci NR SR.
      Profesionálni vojaci na rodičovskej dovolenke by mali dostávať od budúceho roka príspevok na bývanie. Počíta s tým návrh novely zákona o štátnej službe profesionálnych vojakov Ozbrojených síl SR, ktorý dnes poslanci NR SR posunuli do druhého čítania. Rezort obrany touto právnou normou reaguje na európsku smernicu.
      Obchody s potravinami budú musieť sprehľadniť umiestňovanie produktov s končiacou sa lehotou spotreby. Zavádza to vládna novela zákona o potravinách z dielne rezortu pôdohospodárstva, ktorú dnes posunuli do druhého čítania poslanci Národnej rady SR. Na osobitných regáloch by podľa legislatívy mali ľudia nájsť tovary so spotrebou nižšou ako 48 hodín. Novela zároveň stanovuje nový spôsob pokút a správnych deliktov. Od plánovanej účinnosti zmien, od októbra tohto roka, by sa mal tiež zvýšiť aj počet kontrol.
      Poslanci počas dnešného popoludňajšieho hlasovania odsúhlasili v prvom čítaní tiež novelu zákona o tabakových výrobkoch a zmenu legislatívy o veterinárnej starostlivosti.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies