Rok pred Riom rezonuje znečistená voda a infraštruktúra

NETKY.SK • 4 August 2015, 18:05 • 2 min
Rok pred Riom rezonuje znečistená voda a infraštruktúra

RIO DE JANEIRO - V stredu 5. augusta bude presne rok do začiatku Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro.

slovakia

left justify in out

Momentálne sa najviac hovorí o znečistenej vode v zátoke Guanabara či pri pláži Copacabana, ale aj o potrebnej infraštruktúre, ktorá zatiaľ nie je k dispozícii. Reálne hrozí, že olympijské hry zažijú po dvoch rokoch podobnú situáciu ako vlaňajšie majstrovstvá sveta vo futbale. A síce, že hotové štadióny a športové haly budú obklopené rozostavanými objektmi, v ktorých budú chýbať najmä potrebné ubytovacie kapacity. Zatiaľ sa nepodarilo eliminovať ani ďalšiu závažnú traumu hostiteľského mesta - vysokú kriminalitu a násilie v uliciach.

 

Rio privíta najväčší športový sviatok ako prvé mesto v Južnej Amerike a musí sa pripraviť na inváziu nielen 15 000 športovcov z 205 krajín. Ich zázemie by totiž malo tvoriť 93 000 členov sprievodu, 45 000 dobrovoľníkov a tiež sa očakáva príchod približne 380 000 návštevníkov. To všetko môže spôsobiť vážne logistické problémy a tradičná karnevalová atmosféra v uliciach sa vo vyše 6-miliónovom meste môže zmeniť na poriadny dopravný chaos. Ľudia sa musia pripraviť aj na to, že na istý čas stratia svoje domovy na úkor olympijskej výstavby. 

 

„Až 19 000 rodín musí rátať s premiestnením na iné miesto, keďže prednosť dostane rozrastajúca sa infraštruktúra najmä v prístavnej časti mesta. Niečo podobné sa dialo už aj v súvislosti s hrami v Pekingu v roku 2008. Či všetky tieto odvážne projekty budú aj načas dokončené, je v tejto chvíli otázne,“ píše britský The Guardian. 

 

Brazílčania rozmiestnili 31 olympijských objektov do štyroch väčších častí mesta - Deodoro na severe, Barra da Tijuca na západe, Maracana na východe a oblasť v blízkosti svetoznámej pláže Copacabana, kde budú ostro sledované súťaže v plážovom volejbale. Štadión Maracana s kapacitou 78 000 divákov bude hostiť otvárací a záverečný ceremoniál hier a tiež finále asi najviac očakávaného futbalového turnaja. Práve Maracana, ktorá bola zrekonštruovaná k potrebám MS 2014 vo finále, je jedným z mála objektov, kde už netreba nič stavať či rekonštruovať smerom k OH 2016. Neďaleko Maracany sa nachádza 60-tisícový Štadión Joaa Havelangea, ktorý bude hostiť súboje atlétov vrátane finišu maratónskeho behu. 

 

Hlavný Olympijský park sa nachádza v Barre. Na ploche približne 178 000 m2 sa bude mať svoje súťaže až 16 športov vrátane plávania, gymnastiky, basketbalu či džuda. Väčšia časť z týchto športovísk stále pripomína veľké stavenisko vrátane tenisového centra a cyklistického velodrómu. Dedina pre športovcov a hlavné mediálne entrum by už mali byť hotové. Neďaleko Barry je golfový areál a tiež Riocentro so súťažami v boxe, bedmintone, stolnom tenise a vzpieraní. 

 

Vírusy a baktérie môžu ohroziť športovcov. Problémom číslo 1 je v súčasnosti znečistená voda, ktorá so sebou nesie aj zdravotné riziká pre športovcov. Agentúra AP na základe kvalitatívnych analýz zistila, že v miestnych odpadových vodách vtekajúcich do športovísk na otvorenej vode je nebezpečne vysoké množstvo vírusov a baktérií. Tie môžu atlétom spôsobiť vážne zdravotné problémy aj ich vyradiť z diania. „Znečistenie povrchových vôd je v Brazílii bežné, pretože ľudia sa nestarajú o kanalizáciu. Výsledkom bude takmer na sto percent skutočnosť, že športovci sa dostanú do kontaktu s patogénnymi vírusmi,“ píše AP. Až 1400 z celkového počtu 15 000 športovcov by malo súťažiť na vodných plochách v zátoke Guanabara, plávať na pláži Copacabana či súťažiť vo veslovaní a kanoistike v jazere Rodrigo de Freitas. 

 

Organizátori OH 2016 pred niekoľkými dňami zverejnili prvé údaje o trase olympijskej pochodne. Olympijský oheň opätovne vzkriesený v gréckej Olympii by mal počas 90 - 100 dní zavítať do približne 500 brazílskych miest, kým sa konečne dostane do cieľovej stanice na Maracane v Riu. S pochodňou by malo bežať 12 000 ľudí, ktorí by mali absolvovať 20 000 km. Detaily o jednotlivých zastávkach ohňa zverejnia začiatkom roku 

Devätnásť Slovákov má istotu 


Slovensko má v súčasnosti 19 športovcov so splneným limitom na OH 2016. Sú nimi desiati atléti Lucia Hrivnák Klocová (800 m), Katarína Berešová (maratón), Dana Velďáková (trojskok), Martina Hrašnová (kladivo), Mária Gáliková, Mária Czaková (obe chôdza na 20 km), Jozef Repčík (800 m), Matúš Bubeník (výška), Matej Tóth (chôdza na 20 a 50 km) a Martin Tišťan (chôdza na 50 km), traja plavci Katarína Listopadová (100 m motýlik), Tomáš Klobučník (100 m prsia) a Richard Nagy (1500 m v. sp.) a piati strelci Erik Varga (trap), Danka Barteková (skeet), Zuzana Rehák Stefečeková (trap), Juraj Tužinský a Pavol Kopp (obaja ľubovoľná aj vzduchová pištoľ). Devätnástym istým účastníkom OH 2016 je niektorý z cyklistov, keďže Peter Sagan svojimi skvelými výkonmi už vybojoval jednu olympijskú miestenku. 

 

Číslo slovenských účastníkov by malo počas najbližších mesiacov výrazne rásť, keďže svoje kvalifikačné súťaže majú v dohľadnom čase na programe vodní slalomári či rýchlostní kanoisti. S istotou sa dá povedať už aj to, že v Brazílii sa nepredstaví žiadny kolektívny šport zo Slovenska. O Rio dobre bojovali najmä basketbalistky, ale svoje snaženie na nedávnych ME nedotiahli do úspešného konca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona