Rok po zverejnení spis Gorila odpočíva v pokoji

NETKY.SK • 20 December 2012, 14:29 • 2 min
Rok po zverejnení spis Gorila odpočíva v pokoji

Rok po zverejnení spis Gorila odpočíva v pokoji - Politika Pri prvom výročí zverejnenia spisu Gorila sme prišli zapáliť sviečky pred Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, v ktorého útrobách spis takpovediac odpočíva v pokoji. Rok po zverejnení spisu G

slovakia

left justify in out

img

Pri prvom výročí zverejnenia spisu Gorila sme prišli zapáliť sviečky pred Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky, v ktorého útrobách spis takpovediac odpočíva v pokoji.
Rok po zverejnení spisu Gorila na internete a masových protestoch ľudí si aktéri gorily beztrestne užívajú nakradnuté milióny. Politici na kauzu gorila ochotne zabudli a výsledky vyšetrovacieho tímu sú mizivé. Gorilie praktiky z politiky nezmizli. Nezáujem vyšetriť gorilu a potrestať vinníkov len povzbudia tých, ktorí zo zákulisia ovládajú politikov a politické strany. Pripomíname, že účet za zlodejiny opísané v spise Gorila dosahuje trištvrte miliardy korún. 
Jeden z hlavných aktérov sa najnovšie pokúša manipulovať verejnú mienku novou webstránkou o gorile. Gorila ich pritom usvedčuje zo snahy ovplyvňovať verejné súťaže a rozkrádať našu krajinu v spolupráci s politikmi pravicových aj ľavicových strán. Tento čin je podľa nás dôsledkom arogancie a istoty, že ich už nikto nikdy nepotrestá. 

„Súčasný stav vecí jeden rok po vyplavení gorily napovrch je smutným predvianočným odkazom pre ľudí, ktorí stáli na námestiach aby dosiahli zmenu.“ – hovorí jeden z lídrov hnutia 99% Ivan Weiss. 
Pravicové aj ľavicové vlády kládli vyšetrovaniu do cesty menšie či väčšie prekážky. Dzurindova, Ficova a ani Radičovej vláda nejavili a nejavia skutočný záujem o dôsledné vyšetrenie gorily a tak mohli jednotliví aktéri dlhé roky za sebou zametať stopy. Vďaka tomu sa dnes môžu cítiť nedotknuteľne. 

Hnutie 99% ponúklo už pred voľbami návod, ako sa dá efektívne vyšetriť gorila a ako sa dá zabrániť vzniku nových káuz. Preto aj naďalej žiadame: 

1. Vyšetriť nečinnosť politikov, SIS a polície v rokoch 2006 až 2012 
Žiadame o vytvorenie nezávislej komisie, ktorá umožní dohľad nad vyšetrovaním kauzy Gorila a objektívne informovanie verejnosti. Súčasťou práce komisie musí byť preverovanie, prečo politici, SIS, polícia a prokuratúra Gorilu roky tajili. 

2. Zastavenie politizácie polície 
Žiadame vrátiť procesnú nezávislosť vyšetrovateľom PZ, skoncovať s priamym vplyvom ministra vnútra na policajného prezidenta a rovnako skoncovať aj s možnosťou odvolať riadiacich funkcionárov polície bez udania dôvodu. 

3. Účinnú kontrolu spravodajských služieb 
Žiadame vytvorenie postu generálneho inšpektora nad spravodajskými službami. Spravodajské služby potrebujú účinnú kontrolu. Parlament ju nemôže zabezpečiť, pretože poslanci sú reprezentantmi politických strán, ktoré sú v područí goríl a väčšinou nemajú bezpečnostné previerky. Úrad generálneho inšpektora bude mať kompetencie, aby mohol účinne kontrolovať tajné služby. 

4. Zastavenie účelových odpočúvaní 
Žiadame vytvoriť úrad pre odpočúvanie telefonickej a elektronickej komunikácie. Polícia a spravodajské služby si už viac nemôžu samostatne zabezpečovať odpočúvanie, aby nedochádzalo k jeho zneužívaniu. Aj úrad pre odpočúvanie bude pod kontrolou generálneho inšpektora pre spravodajské služby, čím sa zmenší riziko zneužívania odpočúvania. 

To, že žiadny z týchto krokov si za rok neosvojila žiadna z parlamentných strán svedčí o tom, koho záujmy poslanci chránia. Splnenie našich požiadaviek by umožnilo raz a navždy skoncovať s érou goríl. 

Za hnutie 99% 
Ivan Weiss 
Peter Mikletič 
Alexander Riabov 

Zdroj: SITA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies