Rok po proteste sa učitelia znova pustili do boja za lepšie podmienky

NETKY.SK • 13 September 2012, 06:37 • 2 min
Rok po proteste sa učitelia znova pustili do boja za lepšie podmienky

Rok po proteste sa učitelia znova pustili do boja za lepšie podmienky - Politika Presne rok po proteste tisícok učiteľov pred Úradom vlády SR sa zamestnanci školstva znova púšťajú do boja za vyššie platy a viac prostriedkov na vzdelávanie. Dnes o 06.

slovakia

left justify in out

img

Presne rok po proteste tisícok učiteľov pred Úradom vlády SR sa zamestnanci školstva znova púšťajú do boja za vyššie platy a viac prostriedkov na vzdelávanie. Dnes o 06.00 h odštartoval jednodňový výstražný štrajk, ktorý prebieha na všetkých typoch škôl a skončí sa o 18.00 h.
Podľa údajov Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku (OZPŠaV), ktorý štrajk organizuje, účasť nahlásilo vo väčšine krajov okolo 90 percent základných vrátane materských škôl, v Trnavskom či Trenčianskom kraji dnes štrajkuje približne 80 percent ZŠ, v Banskobystrickom 85 percent. Spomedzi stredných škôl sa vo väčšine krajov zapája okolo 70 percent. Štrajku sa zúčastňuje aj necelá tretina vysokých škôl.
Ako bude na jednotlivých školách štrajk prebiehať, určujú tamojšie štrajkové výbory. Odborový zväz školám odporučil, aby sa dnes medzi 09.00 a 10.00 h stretli so štrajkujúcimi pred školou alebo vo foyer, prečítali vyhlásenie, a aby štrajkové výbory oslovili miestne médiá. Viaceré bratislavské školy, ktoré TASR v stredu (12.9.) kontaktovala, však uviedli, že sa združovať nebudú. Štrajk chcú realizovať tak, že učitelia zostanú doma.
Aj keď účasť na štrajku odmietlo Združenie katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS), odborový zväz registruje zatiaľ šesť základných a päť stredných cirkevných škôl, ktoré sa do boja za lepšie podmienky zapoja. Podľa údajov odborového zväzu bude štrajkovať aj vyše 80 súkromných škôl.
Štrajkom chcú školskí zamestnanci povedať nie návrhu štátneho rozpočtu v kapitole školstva, nedostatočnému mzdovému ohodnoteniu zamestnancov a škrtaniu výdavkov v rezorte, ktorý podľa nich pomáha spoločnosť vyviesť z krízy. O štrajku rozhodli odborári koncom augusta. Okrem nízkych platov sa zväzu nepáči návrh štátneho rozpočtu na budúci rok. Odborári požadujú, aby platy odborných a pedagogických zamestnancov boli na úrovni 1,2- až 2,0-násobku priemerného platu v národnom hospodárstve. Reálne platy školských zamestnancov by v roku 2013 mali podľa odborárov porásť minimálne o 10 percent. Podľa lídra odborového zväzu Pavla Ondeka platy niektorých nepedagogických zamestnancov nedosahujú ani minimálnu mzdu.
Okrem toho odborový zväz požaduje posilniť štátny rozpočet na roky 2013-2015 v kapitole školstva. Systémovo by sa podľa ich požiadaviek mali zvyšovať aj finančné zdroje investované do školstva tak, aby podiel HDP bol do konca tohto volebného obdobia porovnateľný so štátmi EÚ. Od štrajku odborový zväz očakáva ústretovosť zo strany vlády SR, aby sa vážne zaoberala súčasnou nepriaznivou finančnou situáciou v školstve a podhodnotením rezortu, vedy a výskumu.
Podobný motív ako ten dnešný mal aj 12-hodinový výstražný štrajk v júni 2003. Zapojilo sa doň približne 92 percent škôl a školských zariadení a 87 percent z celkového počtu zamestnancov školstva. Cieľom štrajku bolo dôrazne upozorniť na neriešenie pretrvávajúcich problémov pri zabezpečovaní riadnej prevádzky škôl a školských zariadení, ako aj na neprimerané sociálne postavenie zamestnancov školstva a ich nízke odmeňovanie. V máji toho istého roka uskutočnili učitelia a nepedagogickí zamestnanci protestné zhromaždenia vo väčšine krajských a okresných miest.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies