Rok po prevrate na Ukrajine: Amerika výrazne pomohla zosadiť Janukovyča

NETKY.SK • 19 Február 2015, 19:02 • 2 min
Rok po prevrate na Ukrajine: Amerika výrazne pomohla zosadiť Janukovyča

KYJEV – Po mesiacoch odmietania účasti na Ukrajinskom puči, americký prezident Barack Obama priznal svoju účasť na „prechode“. Prakticky sa tým priznal, že Amerika mala prsty v organizácii revolúcie na Ukrajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obama to vyhlásil v rozhovore s Fareedom Zakariom. „Sprostredkovali sme dohodu o prechode moci na Ukrajine,“ vyhlásil prezident Obama. Tým jednoznačne potvrdil špekulácie o tom, že USA hrala významnú úlohu pri ukrajinských protestoch, ktoré zvrhli vládu Vikotra Janukovyča.

 

 

Washington investoval do Ukrajiny dávno pred tým, než začali protesty na Majdane v roku 2013. Podľa americkej diplomatky Victorie Nulandovej, od roku 1991 USA naliali viac ako 5 miliárd dolárov daňovýh poplatníkov do „pomoci Ukrajincom v budovaní demokratických skúseností a inštitúcií.“

 

 

Časť peňazí išla do mimovládnych organizácií, politických strán a médií. Napríklad internetová televízia Hromadske.tv, ktorá vznika v lete 2013 dostala 50-tisíc dolárov od americkej ambasády. Tento kanál pokryl celé protesty na Majdane a poskytol veľa vysielacieho času lídrom opozície.

 

Takéto financovanie nie je ničím novým pre americkú vládu. Washington ho opisuje ako podporu pozitívnej zmeny a odmieta obvinenia z toho, že dáva peniaze na presadzovanie vlastných záujmov vo vybraných krajinách.

Filmový režisér Oliver Stone nazval prevrat na Ukrajine americkým pučom a bývalý americký kongresman niekoľkokrát apeloval na vládu, aby sa prestala starať do záležitostí Ukrajiny.

 

Horlivým podporovateľom prevratu na Ukrajine bol aj americký senátor John McCain, ktorý na svojom twitteri zverejnil fotografiu z Majdanu a počas protestov sa niekoľkokrát stretol s lídrami opozície a dokonca vystúpil aj pred protestujúcimi.

 

 

 

 

Vyššie spomínaná diplomatka pre európske záležitosti Nulandová sa taktiež zúčastnila prostestov, počas ktorých rozdávala policajtom a protestujúcim sušienky. Vo februári sa potom na internete objavil telefonický rozhovor medzi Nulandovou a terajším ukrajinským premiérom Arsenijom Jaceňukom o tom, kto má a kto nemá byť vo vláde.

 

Ďalším príkladom americkej angažovanosti na ukrajinskom puči je americká zástava na budove Ukrajinskej bezpečnostnej služby (SBU), ktorá tam viala v Decembri. Fotografie zástavy rýchlo stiahli z internetu, ale SBU sa neskôr priznala, že americká vlajka tam viala na počesť vice-ministerky zahraničia Rose Gottemoelerovej, ktorá má na starosti dohodu o zbraniach s Ukrajinou.

 

 

Posledným príkladom je syn amerického viceprezidenta Joa Bidena Huntera, ktorý sa stal členom predstavenstva v najväčšej súkromnej spoločnosti pre dodávky plynu na Ukrajinu Burisma Holdings.

 

USA majú dlhú históriu ovplyvňovania politického diania v iných štátoch a svoje skúsenosti dokonale využili na Ukrajine.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies