Rok po Majdane: Za masaker v Kyjeve nikto nenesie zodpovednosť

NETKY.SK • 18 Február 2015, 18:00 • 2 min
Rok po Majdane: Za masaker v Kyjeve nikto nenesie zodpovednosť

KYJEV – Uplynul už rok odvtedy, čo neznámi snajperi zastrelili niekoľko protestujúcich a policajných dôstojníkov v centre Kyjeva. Porevolučná vláda odmieta tvrdenia o tom, že by v tom mala prsty.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počas minuloročných protestov na Námestí nezávislosti, alebo na tzv. Majdane zomrelo 20 policajných dôstojníkov a viac ako 100 protestujúcich. Väčšina sa stala obeťami incidentov z 20. februára 2014, počas ktorých neznámi snajperi začali strieľať na oboch stranách námestia. Masové zabíjanie bolo vrcholom majdanského protestu, ktoré vyústili do politického prevratu v krajine.

 

Terajšia ukrajinská vláda, ktorá vďaka krvavým protestom vyhrala voľby, obvinila troch policajtov zo zodpovednosti na masové vraždy. Mainstreamové západné média podporujú túto teóriu a taktiež zvaľujú vinu na bývalého prezidenta Viktora Janukovyča.

 

 

Dôkazy, ktoré vyšli na povrch ukazujú na to, že masové vraždenie bolo motivované zo strany organizátorov protestov, aby ešte viac vyburcovali národ k zvrhnutiu vtedajšej vlády.

 

Streľba prišla z budov kontrolovaných demonštrujúcimi. Britská televíza BBC spravila rozhovor s jedným so snajperov, ktorý vystupoval pod menom Sergej. Ten povedal, že strieľal z budovy konzervatória.

 

Detailnú štúdiu kyjevskej masakry spravil Ivan Katchanovský z Ottawskej univerzity v Kanade. Učiteľ ukrajinského pôvodu preštudoval všetky videozáznamy, fotografie a audiozáznamy z Majdanu. Katchanovský vo svojej štúdii tvrdí, že radikálne zložky medzi protestujúcimi, ktorí boli vyzbrojení armádnymi zbraňami strieľali aj do protestujúcich a aj do policajtov, aby zvýšili napätie medzi protivládnymi protestujúcimi.

 

 

 

 

Po zvrhnutí Janukovyča sa začali vynárať na svetlo sveta ďalšie dôkazy o tom, že v masakre má prsty protivládna koalícia. Svedčí o tom aj telefonát vtedajšej Komisárky pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Catherine Ashtonovej  s vtedajším estónskym ministrom zahraničia Urmasom Paetom. Ten citoval jednu z lekárov, ktorý ošetroval zranených na Majdane: "Vynára sa stále viac a viac informácií o tom, že za snajpermi nebol Janukovyč, ale niekto z novej koalície," povedal minister Urmas Paet. „Musíme to vyšetriť, ešte som o tom nepočula. Môj Bože,“ odpovedala Ashtonová.

 

Telefonát prebehol po tom, čo Paet navštívil Kyjev 25. februára počas najsilnejších stretov medzi proeurópskymi demonštrantami a policajtmi. Paet sa tam dokonca stretol s doktorkou, ktorá ošetrovala postrelených snajpermi a povedala, že aj policajti aj demonštranti boli strelení tými istými osobami.

 

"Olga (Bogomoletsová) mi povedala, že všetky dôkazy ukazujú na to, že ľudia z oboch strán boli zabití snajpermi," povedal Paet Ashtonovej v telefonáte."To je strašné," reagovala Ashtonová.

 

"Ukázala mi nejaké fotografie, a ako lekárka mi povedala, že na zraneniach týchto osôb vidí rovnaký rukopis. Veľmi ju pobúrilo to, že nová koalícia odmieta vyšetriť, čo sa v skutočnosti stalo," dodal Paet v telefonáte.

 

 

18.februára 2014 sa obnovili protesty na Ukrajine, ktoré nabrali rýchli spád. Počas nich zomrelo viac ako 100 protestujúcich a 22 policajtov. Dodnes tieto vraždy nikto nevyšetril a nikto za ne nebol odsúdený.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies