Rok po kalamite je Vrátna ešte krajšia, pozývajú Terchovčania

NETKY.SK • 21 Júl 2015, 13:05 • 2 min
Rok po kalamite je Vrátna ešte krajšia, pozývajú Terchovčania

ŽILINA/TERCHOVÁ – Rok po prírodnej kalamite je turisticky obľúbená Vrátna dolina ešte krajšia, pozývajú Terchovčania.

slovakia

left justify in out

„Obnovená lanovka a parkoviská, novo vybudované mostíky, vyregulovaný potok, opravená cesta cez Tiesňavy, cez ktoré už premáva aj turistický vláčik. Terchová a Vrátna sú ešte krajšie ako pred kalamitou,“ pozýva manažérka pre cestovný ruch obce Terchová Zuzana Harachová.

 

Obnova malofatranskej doliny, ktorú 21. júla 2014 po prietrži mračien na viacerých miestach poškodila prívalová vlna vody a skál, stála vyše 12 miliónov eur. Upravili za ne zničené koryto a spevnili brehy potoka Varínka, opravili takmer šesť kilometrov jedinej prístupovej cesty do doliny a dali do poriadku elektrické vedenie a vodovod. Obec Terchová navyše vynovila turistický chodník k symbolickému cintorínu, ktorý je venovaný obetiam nešťastí v horách. 


„Každoročne sa tu na jeseň koná spomienková svätá omša. Zaujímavosťou je, že obetný oltár je vybudovaný z kameňa, ktorý priniesla prívalová voda,“ povedala Harachová. Podľa Terchovčanov teplé leto a atraktívne kultúrne a spoločenské akcie prispeli k tomu, že Terchová a Vrátna sú opäť plné turistov. „Kabínková lanovka na Chleb je v dennej prevádzke a cez víkendy premáva aj sedačková lanovka na Pasekách. Turisti sa tak pohodlne dostanú na hrebeň a k turistických chatám,“ dodala manažérka pre cestovný ruch obce Terchová. 

 

Prívalový dážď a rozbúrený potok Varínka v pondelok 21. júla 2014 na viacerých miestach podmyli jedinú prístupovú cestu do Vrátnej doliny, voda vytrhla kusy asfaltu a spolu s hlinou a skalami zmietla aj päťdesiat zaparkovaných áut. Dolnú stanicu kabínkovej lanovky na Chleb zasypali nánosy kameňov. Horská chata Vrátna zostala zatopená a na cestu pod ňou sa zosunul svah. Desiatky turistov zostali odrezaných na chate aj na hrebeni Malej Fatry. Záchranárom sa ešte v ten deň v neskorých večerných hodinách podarilo z chaty Vrátna a stanice lanovky pod vrcholom Chlebu evakuovať 122 ľudí. Živelná pohroma si nevyžiadala žiadne obete ani zranených. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies