Rok 2022 bol pre mesto Košice mimoriadne úspešný

NETKY.SK • 16 Február 2023, 13:00 • 2 min
Rok 2022 bol pre mesto Košice mimoriadne úspešný

KOŠICE - Rok 2022 bol pre mesto Košice z pohľadu cestovného ruchu mimoriadne úspešný. Letné mesiace lámali rekordy, a to aj v porovnaní s globálne najsilnejším rokom 2019. Prekonávanie historicky najvyšších čísel pokračovalo aj po skončení prázdnin. Informovala výkonná riaditeľka oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Visit Košice Michaela Podoláková.

slovakia

left justify in out

Podľa dát Štatistického úradu SR z pohľadu celkovej návštevnosti za rok 2022 navštívilo Košice celkom 191.945 ľudí. Najsilnejšími mesiacmi boli august, september a jún. Zvýšila sa tiež priemerná dĺžka pobytu. OOCR tvrdí, že Košice vlani lámali rekordy v prenocovaní ako jedna z mála destinácií na Slovensku. Na základe evidencie referátu daní a poplatkov mesta Košice predstavuje vlaňajší nárast zdanených prenocovaní oproti roku 2019 celkovo 15 percent. "Prevádzkovatelia ubytovacích zariadení neboli v minulosti zvyknutí na silné letné mesiace - Košice boli považované za mestskú destináciu, preferovanú biznis klientelou, ktorá počas letných mesiacov Košice nevyhľadáva. Aktuálne čísla však ukazujú, že sa Košice stali atraktívnou dovolenkovou destináciou," uviedla Podoláková.

 

otvorením populárnych dovolenkových destinácií očakávali výrazný úbytok domácich. Prekvapil ich aj návrat zahraničných turistov. Dosiahol počet 79.455, čo predstavuje 41 percent. Spomedzi cudzincov stále evidujú najviac zastúpených turistov z krajín V4, dominujú tradične Česi a Poliaci. "Samotní Ukrajinci sa, naopak, na celkovom počte návštevníkov Košíc podieľali vo výške len šesť percent, čo potvrdzuje, že rekordné čísla v návštevnosti destinácie v minulom roku situácia za našimi hranicami neovplyvnila," skonštatovala. V rámci štatistík Visit Košice bola spomedzi všetkých atraktivít najnavštevovanejšou opäť Zoologická záhrada Košice. K samotnej návštevnosti podľa OOCR okrem iného výrazne prispeli napríklad aj kultúrne a športové podujatia, ktoré sa do mesta vrátili. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies