Rok 2018 bude v znamení dôležitých výročí našej štátnosti

NETKY.SK • 26 December 2017, 06:00 • 2 min
Rok 2018 bude v znamení dôležitých výročí našej štátnosti

BRATISLAVA - Významné výročia, ktoré si pripomenieme v roku 2018 sa odrazia aj na budúcoročných prioritách Ministerstva kultúry (MK) SR.

slovakia

left justify in out

Ako v rozhovore pre agentúru SITA povedal minister kultúry Marek Maďarič, „rok 2018 je v znamení troch výročí, ktoré predovšetkým súvisia s našou štátnosťou, a to je 25. výročie vzniku Slovenskej republiky, 100. výročie vzniku Československa a 50. výročie augustových udalostí z roku 1968“.

Dlhodobo a aj v spolupráci s Českou republikou sa pripravujú oslavy stého výročia vzniku Československej republiky (ČSR) a jedným z najväčších podujatí bude veľká výstava, ktorú pripravujú spoločne Slovenské národné múzeu (SNM) v Bratislave a Národné múzeum v Prahe. Výstavu by mali najskôr na jar otvoriť v Bratislave a následne na jeseň v Prahe, avizuje nadchádzajúce oslavy jubilea Čechov a Slovákov minister kultúry. Okrem toho sa pripravujú centrálne oslavy, 28. októbra v Prahe a následne 30. októbra na Slovensku ako pripomienka výročia Martinskej deklarácie, ktorou sa Slováci prihlásili k spoločnému štátu. „Takisto všetky naše inštitúcie majú prispieť k pripomínaniu si týchto výročí svojou bežnou činnosťou“, doplnil Maďarič s tým, že všetkým výročiam budú venované najrôznejšie kultúrne i kultúrno-vzdelávacie podujatia, ako výstavy, koncerty, súťaže a ďalšie.

Okrem symbolicko-oslavnej časti čaká v roku 2018 ministerstvo kultúry aj viacero pracovných úloh. V legislatíve sa rezort sústredí na reálne rozbehnutie prác na novom zákone o audiovizuálnych mediálnych službách, ktorý nahradí zákon o vysielaní a retransmisii. Táto nová právna úprava úzko súvisí s očakávanou novou európskou smernicou o audiovizuálnych mediálnych službách, ako aj so snahou riešiť problematiku transparentnosti vlastníctva médií a ich krížového vlastníctva. „Potvrdzuje sa prax presúvania vlastníctva médií do rúk finančných skupín a trochu ma vyrušuje a znepokojuje takáto koncentrácia, čiže jednou z vecí, ktoré budeme musieť zvládnuť v novom zákone, bude aj to, ako účinnejšie čeliť tomu, aby nebol porušovaný zákaz krížového vlastníctva v tejto oblasti a bola zabezpečená dostatočná transparentnosť vlastníckych vzťahov“ povedal pre SITA minister.

Výraznou prioritou MK SR v roku 2018 bude rozbehnutie činnosti Fondu na podporu kultúry národnostných menšín. Fond už má všetky svoje orgány, rady a pripravil prvú výzvu, ale v prvom roku fungovania je ešte v osobitom režime. „Zatiaľ mám celkom dobré správy z prostredia fondu, aj z prostredia menšín, ktoré - keďže fond pracuje s vopred danými sumami pre jednotlivé menšiny, vedia dopredu s čím môžu počítať,“ konštatoval pre SITA Marek Maďarič, ktorý očakáva, že fond bude dobre fungovať. Rezort taktiež v novom roku čaká napĺňanie Akčného plánu na roky 2018 - 2020 k Stratégii rozvoja kultúry na roky 2014 – 2020 a príprava Akčného plánu pre Stratégiu ochrany pamiatkového fondu na roky 2017 – 2022.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies