Rok 2017 priniesol pre domácnosti rapídny nárast nákladov na distribúciu energií

NETKY.SK • 18 Január 2017, 18:18 • 2 min
Rok 2017 priniesol pre domácnosti rapídny nárast nákladov na distribúciu energií

BRATISLAVA - Rok 2017 priniesol veľkému počtu odberateľov (domácnosti, samosprávy) rapídny nárast nákladov na distribúciu energií, hoci Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) opakovane deklaruje pokles ich priemerných koncových cien. Uviedol to Michal Hudec, predseda Združenia dodávateľov energií (ZDE).

slovakia

left justify in out

ZDE podľa neho oceňuje, že vláda SR sa na svojom dnešnom zasadnutí venovala aj téme dosahu cien distribúcie na jednotlivé skupiny odberateľov. Združenie taktiež pozitívne hodnotí snahu vlády o zabezpečenie nezávislosti regulátora pre oblasť energetiky, súčasne však upozorňuje, že zodpovednosť za primárnu legislatívu v tejto oblasti má Ministerstvo hospodárstva SR.

 

ZDE vyzýva kompetentných, aby zrušili platnosť nových cenových vyhlášok platných od 1. januára 2017 a ponechali na prechodné obdobie v platnosti cenové vyhlášky a cenové rozhodnutia, ktoré boli platné do konca roku 2016. Kompetentní by podľa ZDE mali vykonať detailnú analýzu stavu legislatívy ovplyvňujúcej prostredie energetiky a mali by tiež personálne oddeliť výkonný orgán ÚRSO od odvolacieho orgánu ÚRSO.

 

Nové distribučné tarify sa podľa Hudeca v jednotlivých regiónoch SR prejavujú rozdielne. "Domácnostiam na západnom Slovensku narástla variabilná zložky ceny a celkové náklady na elektrinu tak porastú tým, ktorí elektrinou kúria a majú vyššiu spotrebu, ako je udávaná priemerná spotreba," priblížil.

 

Všetci odberatelia elektriny na úrovni nízkeho napätia na strednom a východnom Slovensku si podľa neho výrazne priplatia na fixnej zložke ceny. "Zdraženie sa týka nielen domácností, ale aj malých firiem, obcí, samospráv, štátnych inštitúcií a mnohých ďalších," dodal Hudec. Nové tarify pre distribúciu plynu a výška fixnej zložky podľa neho zásadne zvýšia náklady nielen pre mnohé domácnosti, ale najmä pre veľkých odberateľov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies