Rok 2016 bude na Slovensku rekordný v poskytovaní hypoték

NETKY.SK • 6 Október 2016, 10:02 • 2 min
Rok 2016 bude na Slovensku rekordný v poskytovaní hypoték

BRATISLAVA - Krajiny Európskej únie (EÚ), vrátane Slovenska, zažívajú expanziu úverov na bývanie. Rok 2016 bude u nás rekordný z hľadiska počtu poskytnutých hypoték. V diskusnej relácii na TABLET.TV to povedal Maroš Ovčarik z portálu Finančný kompas.

slovakia

left justify in out

"Rastú medzimesačné a medziročné objemy nových úverov, čo je spôsobené historicky najnižšími úrokovými sadzbami, aké tu kedy boli," povedal Ovčarik, podľa ktorého je však znepokojujúci vývoj celkového dlhu domácností v bankách. "Medziročne rastie dvojciferne. To tempo je príliš vysoké a dlhodobo neudržateľné. Dlh rastie podstatne rýchlejšie ako v západných krajinách EÚ," dodal Ovčarik.

 

Národná banka Slovenska (NBS) chce od budúceho roka upraviť pravidlá poskytovania hypoték. Banky by mali napríklad ponúkať len jeden z desiatich úverov na bývanie, pri ktorom prefinancujú viac ako 90 % z hodnoty nehnuteľností. "Tieto opatrenia môžu spomaliť rast počtu hypoték a istiť pozíciu bánk. Po ich zavedení však treba veľmi pozorne sledovať trh, aby sa úver nestal nejakým luxusným tovarom. Bude potrebné reagovať na vývoj a nielen sprísňovať, ale aj uvoľňovať opatrenia, pokiaľ to bude nutné," konštatoval Ovčarik.

 

Zároveň banky, ale aj nebankové spoločnosti budú musieť pri úveroch na bývanie aj spotrebiteľských úveroch prísnejšie posudzovať príjem žiadateľov a žiadať, aby mali finančnú rezervu. Ovčarik to považuje za rozumné.

 

"Suma všetkých splátok hypoték, úverov a pôžičiek by nemala tvoriť viac ako 30 % z príjmu priemernej domácnosti. Pokiaľ je táto suma vyššia ako polovica príjmu, už sa rodina dostáva do veľkého rizika. Ak sa v budúcnosti pohnú úrokové sadzby nahor, tak tieto rodiny budú najviac ohrozené," zdôraznil Ovčarik, ktorý vidí poistku pre ľudí aj vo využití dlhších období fixácie nízkych úrokových mier, napríklad na desať rokov. "Som ich zástancom. Sme v období najnižších úrokových sadzieb a nie je predpoklad, že by nejako zásadne ďalej klesali. Je špekuláciou, ak si niekto dá kratšie fixácie s tým, že bude kalkulovať s ďalším poklesom úrokov," uzavrel Ovčarik.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies