Rok 2015 bol najteplejším v histórii, ten budúci bude ešte teplejší!

NETKY.SK • 15 September 2015, 12:33 • 2 min
Rok 2015 bol najteplejším v histórii, ten budúci bude ešte teplejší!

LONDÝN - Tento rok bol najteplejší v histórii. Odborníci na klimatické zmeny predpovedajú, že budúci rok bude ešte teplejší ako tento.

slovakia

left justify in out

Podľa meteorológov z Met Office sa vyšplhajú teploty ešte vyššie ako to bolo doteraz. Dôvod je ten, že Zem prechácha radikálnou klimatickou zmenou.  Výskumy ukázali, že Zem vstúpila do fázy jedného z najsilnejších oceánskych prúdení El Niño. Nastala zmena celého klimatického systému, ktorá zvýšila globálnu teplotu a priniesla extrémne počasie po celom svete. Vysoké teploty stúpajú každým rokom na sile, takže aj v roku 2016 môžme očakávať ešte vyššie teploty ako doteraz.

 

Profesor Rowana Suttona tvrdí, že sú teplotné fázy, ktoré udávajú charakter počasia aj na niekoľko rokov. Pre našu planétu sú prirodzené a striedajú sa už tisícročia. S rastúcim množstvom skleníkových plynov v atmosfére sa však sa neustále prehlbujú.

 

“Tieto extrémne posuvy sa dejú bez vplyvu človeka. Teraz sme však vystavení vplyvu, ktorý je dielom človeka”, doplnil Sutton. Oceánske prúdenie El Niño s pomocou emisií zintenzívnilo tento jav. To napomáha extrémnym teplotným posuvom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona