Rok 2015 bol mimoriadny v počte obvinených členov zločineckých skupín

NETKY.SK • 27 Február 2016, 08:15 • 2 min
Rok 2015 bol mimoriadny v počte obvinených členov zločineckých skupín

BRATISLAVA - Rok 2015 priniesol v histórii Národnej protizločineckej jednotky najvyššie číslo osôb obvinených za drogovú trestnú činnosť tých najzávažnejších foriem, ako aj najvyšší počet osôb obvinených za účasť v zločineckej skupine.

slovakia

left justify in out

V relácii Tablet.TV to konštatoval riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško. Za drogovú trestnú činnosť obvinili 136 osôb a 63 osôb obvinili za účasť v piatich zločineckých skupinách.

 

„Aktivita Národnej protizločineckej jednotky sa zameriava aj na to, aby na Slovensku nedošlo k etablovaniu cudzojazyčnej skupiny, ktorá by vytvárala nejaké zločinecké štruktúry, čo sa podarilo,“ pripomenul.

 

Snahou Národnej protizločineckej jednotky je okrem rozkladania zločineckých skupín najmä eliminovať činnosť potenciálnych zločineckých skupín už v zárodku.

 

Hraško spomenul prípad Mikado z východného Slovenska, kde policajti Národnej protizločineckej jednotky zabránili vražde podnikateľky, ktorá bola jedinou akcionárkou spoločnosti. V tomto prípade bolo vznesené obvinenie voči trom osobám za obzvlášť závažný zločin prípravy vraždy s obzvlášť závažným zločinom podvodu, ktorý mal spočívať v tom, že mali previesť nehnuteľnosť uvedenej podnikateľky na seba, čím by získali neoprávnený prospech v rozsahu asi 800.000 eur.

 

Ďalšie prípady sa dotýkajú nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami, kde bolo vznesené obvinenie deviatim osobám. „Malo ísť o zbrane, ktoré boli pôvodne určené na športové účely, resp. dochádzalo k prerábaniu týchto zbraní na expanzné a palné zbrane, ktoré boli ponúkané na predaj kriminálnemu prostrediu ako úplne funkčné,“ spresnil Hraško. V tomto prípade bolo zaistených približne 90 kusov zbraní.

 

Národná protizločinecká jednotka je integrálnou súčasťou Národnej kriminálnej agentúry, ktorá vznikla 1. decembra 2012 ako nástupnícky orgán Úradu boja proti organizovanej kriminalite a Úradu boja proti korupcii s celoslovenskou pôsobnosťou.

 

Národná protizločinecká jednotka sa zameriava hlavne na osoby, ktoré sa systematicky zaoberajú najmä páchaním trestnej činnosti hlavne tých najzávažnejších foriem. Vyšetrovatelia následne tieto osoby obviňujú z trestných činov v rámci vykonávaného vyšetrovania, či už je to za založenie zločineckej skupiny, trestné činy, ktoré majú charakter získania finančných prospechov, ako sú podvody, výpalnícke maniere, vydieranie a podobne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies