Rok 2015 bol globálne najteplejší v histórii meraní

NETKY.SK • 27 Január 2016, 18:09 • 2 min
Rok 2015 bol globálne najteplejší v histórii meraní

BRATISLAVA - Priemerná globálna teplota bola v roku 2015 najvyššia od začiatku meraní. V tlačovom vyhlásení to dnes uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) s odvolaním sa na najnovšiu správu Svetovej meteorologickej organizácie (WMO).

slovakia

left justify in out

Tá konštatuje, že až 15 zo 16 najteplejších rokov od začiatku meraní bolo v 21. storočí, pričom obdobie rokov 2011 až 2015 bolo najteplejším päťročným obdobím od začiatku meraní. Priemerná globálna teplota zemského povrchu bola minulý rok po prvýkrát o jeden stupeň vyššia ako v predindustriálnom období. „V prípade splnenia záväzkov navrhnutých počas klimatickej konferencie v Paríži a nastavenia prísnejších emisných noriem máme ešte stále šancu zostať na hranici maximálne dva stupne Celzia," predpokladá WMO.


Rekordné teploty vzduchu, či už nad pevninami alebo oceánmi, boli sprevádzané viacerými extrémnymi udalosťami, ako sú vlny horúčav, povodne a závažné sucho. „Výrazne silné El Niňo a globálne otepľovanie spôsobené skleníkovými plynmi spojili svoje sily s dramatickým dopadom na klimatický systém v roku 2015," povedal generálny riaditeľ WMO Fín Petteri Taalas, podľa ktorého sila El Niňa bude v nasledujúcich mesiacoch postupne slabnúť, ale dopady klimatickej zmeny spôsobené ľudskou činnosťou budú svet sprevádzať ešte mnoho desaťročí. Klimatická zmena bude mať zvyšujúce sa negatívne následky najmenej ďalších 50 rokov, tvrdí.


Na Slovensku bol minulý rok o niečo menej teplý ako rekordne teplý rok 2014. "V roku 2015 na Slovensku na seba upozornili letné vlny horúčav kombinované s nedostatkom zrážok, čo spôsobilo citeľné sucho," povedal klimatológ Pavel Faško zo SHMÚ. Dôsledky sa podľa neho prejavili na rekordnom počte dní, keď maximálna denná teplota vzduchu dosiahla 35 stupňov Celzia a viac. V Dudinciach (okr. Krupina) a v Orechovej (okr. Sobrance) na krajnom východe Slovenska bolo takýchto dní v minulom roku až 23, čo sa zatiaľ v histórii meteorologických meraní a pozorovaní na Slovensku nestalo. Ani jeden mesiac roku 2015 nebol na Slovensku teplotne pod normálom. Najteplejšie obdobie bolo od konca prvej augustovej dekády do jeho polovice. Práve v tomto období, 12. augusta, namerali v Topoľčanoch 39 stupňov Celzia, čo bola najvyššia hodnota teploty vzduchu v roku 2015 na Slovensku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona