Rok 2014 je Medzinárodným rokom rodinného farmárstva

NETKY.SK • 4 Január 2014, 12:44 • 2 min
Rok 2014 je Medzinárodným rokom rodinného farmárstva

NEW YORK/RÍM/ŽENEVA - FAO chce Medzinárodným rokom rodinného farmárstva upriamiť pozornosť verejnosti na úlohu rodinného farmárstva a na jeho významné možnosti pri odstraňovaní hladu a chudoby vo svete.

slovakia

left justify in out

Zlepšenie obrazu rodinného farmárstva a zvýšenie jeho prestíže je jedným z cieľov Medzinárodného roku rodinného farmárstva vyhláseného na rok 2014.

Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) chce Medzinárodným rokom rodinného farmárstva (The International Year of Family Farming, IYFF) upriamiť pozornosť verejnosti na úlohu rodinného farmárstva a na jeho významné možnosti pri odstraňovaní hladu a chudoby vo svete, pri zlepšovaní potravinovej bezpečnosti ako aj výživy ľudí. Malé roľníctvo a rodinné farmárstvo zohrávajú významnú úlohu v otázke zachovania prírodných zdrojov i trvalo udržateľného rozvoja vidieka. FAO oficiálne začala Medzinárodný rok rodinného farmárstva 22. novembra 2013 v sídle OSN v New Yorku. Generálny riaditeľ FAO José Graziano da Silva potom 29. novembra 2013 v Bruseli ocenil, že Európska únia (EÚ) sa bude angažovať v Medzinárodnom roku rodinného farmárstva.

Ďalším z cieľov Medzinárodného roku rodinného farmárstva je dostať malé roľníctvo a rodinné farmárstvo do centra pozornosti politikov pri vypracovávaní poľnohospodárskych, environmentálnych ako i sociálnych politík v ich krajinách. Zároveň má Medzinárodný rok rodinného farmárstva prispieť k odstraňovaniu nedostatkov v oblasti malého roľníctva a k vytváraniu príležitostí pre rodinných farmárov, ďalej má napomôcť pri obnove farmárskych či maloroľníckych tradícií. V neposlednom rade má Medzinárodný rok rodinného farmárstva vytvoriť atmosféru na diskusie a spoluprácu na národnej, regionálnej a medzinárodnej úrovni s cieľom lepšie spoznať výzvy, ktorým čelia rodinní farmári a malí roľníci. Rovnako má tento rok prispieť k vytváraniu prostredia pre vznikanie nových malých roľníckych prevádzok a rodinných fariem.

Podľa FAO na svete existuje vyše 500 miliónov rodinných roľníckych fariem. Pracovnú činnosť v nich vykonávajú v prevažnej miere členovia rodiny. V mnohých krajinách sveta sú rodinní farmári a malí roľníci hlavnými producentmi plodín, produktov a potravín, ktoré predstavujú každodenný pokrm mnohých ľudí aj v mestách.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies