Rok 2014 bol pre sestry a pôrodné asistentky veľkým sklamaním

NETKY.SK • 4 Január 2015, 15:34 • 2 min
Rok 2014 bol pre sestry a pôrodné asistentky veľkým sklamaním

BRATISLAVA - Rok 2014 bol pre sestry a pôrodné asistentky podľa prezidentky ich komory Ivety Lazorovej veľkým sklamaním.

slovakia

left justify in out

"Vláda Roberta Fica ani v rozpočte na rok 2015 nenašla finančné prostriedky na úpravu ich platov. Bývalá ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská nás celý rok ťahala za nos, pričom na poslednom stretnutí v októbri vyplynulo, že nemá úprimný záujem o ich spravodlivé platové ohodnotenie," povedala pre TASR šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek (SK SaPA).
      

Za najväčšie mínus zdravotníctva počas uplynulého roka považuje Lazorová odhalené kauzy s nevýhodnými prenájmami zdravotníckej techniky či koncesné zmluvy na zabezpečenie stravovania. "Je to iba vrchol ľadovca a chceme ubezpečiť občanov, že budeme naďalej verejne poukazovať na netransparentné a nehospodárne nakladenie s peniazmi občanov. Najväčším plusom bolo odstúpenie ministerky Zvolenskej, ktorá podľa nášho názoru neviedla rezort profesionálne, a odstúpenie predsedu Národnej rady SR Pavla Pašku, pretože dali nádej na nové zdravotníctvo," konštatovala.
      

Nový minister zdravotníctva Viliam Čislák nepredstavuje podľa Lazorovej zásadnú zmenu vo vedení rezortu. "Viliam Čislák, politický nominant strany Smer, bude pravdepodobne pokračovať v doterajšom smerovaní MZ SR tak, ako mu to nastavia jeho stranícki nadriadení. Som presvedčená, že okrem iba ohlasovania zámerov riešenia rôznych problémov dôjde skutočne aj k naplneniu ich riešení a ministra bude zaujímať aj rezort samotný, nie iba oblasti, z ktorých je možné čerpať eurofondy, nakoľko máme skúsenosť, že iba to jediné zaujímalo bývalú ministerku," zhrnula prezidentka komory.
      

Verí, že Čislák upriami pozornosť aj na problémy poskytovateľov zdravotnej starostlivosti a systém ako taký, ktorý má veľa nedostatkov. SK SaPA ďalej očakáva, že si bude vážiť zdravotníckych pracovníkov, ktorí sú "základným stavebným prvkom" zdravotníctva, pričom pri riešení problémov zdravotníkov bude uprednostňovať dialóg s odborníkmi pred dominantnými rozhodnutiami. "Nový minister nemá veľa času, nakoľko do konca volebného obdobia ostávajú necelé dva roky, no jeho výhodou môže byť to, že pozná fungovanie MZ SR, ako aj úlohy, ktoré má pred sebou, keďže pôsobil vo funkcii štátneho tajomníka," zhrnula Lazorová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies