Rok 2014 bol najteplejším v histórii meraní

NETKY.SK • 27 Marec 2015, 11:40 • 2 min
Rok 2014 bol najteplejším v histórii meraní

BRATISLAVA - Rok 2014 bol najteplejším rokom v histórii meteorologických meraní na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnom brífingu informovali meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ), priemerná teplota u nás v uplynulom roku dosiahla hodnotu 10 stupňov Celzia. To je podľa meteorológov o 2,6 stupňa Celzia viac ako priemer v období rokov 1961 až 1990. Už odchýlka pol stupňa Celzia od priemernej ročnej teploty sa podľa meteorológov považuje za nad normálom.

 

Príčinou vysokej priemernej teploty boli podľa meteorológov iba výnimočné vpády studeného vzduchu do strednej Európy. To malo za následok napríklad teplú zimu 2013/2014. "V priebehu tejto zimy sa na niektorých miestach Záhorskej a Podunajskej nížiny vôbec nevytvorila súvislá snehová pokrievka," povedal meteorológ Pavol Faško. Za mimoriadne teplú považujú meteorológovia aj zimu 2014/2015.

 

Uplynulý rok bol podľa meteorológov bohatý aj na zrážky. Úhrn zrážok predstavoval spolu hodnotu 934 milimetrov, čo predstavuje 122 percent dlhodobého priemeru. "Tým sa rok 2014 spolu s rokmi 2010 a 2005 umiestnil v prvej trojke najvlhkejších rokov na Slovensku za posledných 34 rokov," povedal Faško. Podľa meteorológov budú v dôsledku klimatických zmien v najbližších rokoch pribúdať rôzne rekordy v rámci nameraných meteorologických hodnôt. To podľa nich potvrdila aj snehová kalamita z januára 2015, ktorá sa dostavila po relatívne teplom období.
Slovenský hydrometeorologický ústav vznikol v roku 1969. Jeho úlohou je monitorovanie kvantitatívnych a kvalitatívnych parametrov stavu ovzdušia a vôd na území Slovenskej republiky. Zhromažďuje, overuje, hodnotí, archivuje a interpretuje údaje a informácie o stave a režime ovzdušia a vôd. Taktiež popisuje deje v atmosfére a hydrosfére, tvorí a vydáva meteorologické a hydrologické predpovede, výstrahy a informácie. Údaje a informácie poskytuje verejnosti. Ústav dokopy spravuje 3 884 pozorovacích objektov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies