Rok 2013 zakončili Slovenské elektrárne s veľmi dobrými výsledkami

NETKY.SK • 4 August 2014, 11:37 • 2 min
Rok 2013 zakončili Slovenské elektrárne s veľmi dobrými výsledkami

BRATISLAVA - Rok 2013 zakončila spoločnosť Slovenské elektrárne (SE) veľmi dobrými výsledkami.

slovakia

left justify in out

Celkovo podnik vlani zarobil 354,7 milióna eur v čistom, čo ho radí na prvú priečku v ziskovosti firiem na Slovensku, a to aj napriek veľmi nízkym veľkoobchodným cenám elektriny na trhu. Uviedol to generálny riaditeľ Slovenských elektrární (SE) Luca D'Agnese v rozhovore pre dnešné vydanie denníka Hospodárske noviny (HN).

 

Hrubá zadlženosť spoločnosti je podľa neho na úrovni 1,2 miliardy eur a predstavuje približne 1,7-násobok EBITDA, ktorá bola na úrovni 700 miliónov eur. "To potvrdzuje stabilitu firmy."

 

Spoločnosť musela podľa jeho slov po privatizácii splácať zo zisku v prvom rade dlh a zvyšok išiel aj na investície. "Po spustení dostavby zisk nepokrýval plne finančné potreby projektu a museli sme si zobrať pôžičku. Projekty tejto veľkosti nie sú nikdy financované len zo ziskov spoločnosti, ale vždy do určitej miery využívajú iné zdroje. Naša investícia do Mochoviec bola doteraz 2,5 miliardy eur. Pôžičky nepokrývajú len tento projekt, ale aj ďalšie investície firmy a splatenie iných úverov."

 

"Áno, diskutujeme s niekoľkými bankami. Niektoré úvery nám končia a potrebujeme ich splatiť. Okrem toho, samozrejme, potrebujeme aj peniaze na investície," uviedol šéf SE na otázku, či rokujú o ďalších pôžičkách.

 

Mochovce nie sú podľa neho jediná investícia SE. Dôležitý je aj projekt predĺženia životnosti jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. "Tu sme preinvestovali 500 miliónov eur. Okrem toho potrebujeme zrekonštruovať elektráreň v Novákoch, aby spĺňala nové emisné limity. Keď nepočítame Mochovce, spoločnosť preinvestuje 80 až 100 miliónov eur ročne." - "Máme odhady výšky rozpočtu a aj termínov dostavby, ktoré vyplývajú zo scenárov v správe expertov. Takže, napríklad, ak by boli teraz prijaté opatrenia na zníženie rizík, pôjde o scenár s najnižším vplyvom na rozpočet alebo termíny dostavby. Akcionári budú diskutovať, ktoré opatrenia majú byť prijaté na minimalizovanie vplyvov na dostavbu Mochoviec. Len čo sa akcionári dohodnú, zverejníme presné číslo," uviedol riaditeľ k dokončeniu elektrárne v Mochovciach (EMO).

 

"Nemôžeme uvádzať žiadne čísla, pretože akcionári ešte stále analyzujú spomínaný dokument. Takže akékoľvek číslo, ktoré by sme poskytli, by bolo predčasné až zavádzajúce," poznamenal D'Agnese k financovaniu EMO.

 

Predaj podielu Enelu v SE, ak k nemu dôjde, by mal byť v čase, keď projekt EMO bude podľa neho vo veľmi pokročilej fáze. Vďaka tomu stúpne aj hodnota týchto aktív.

 

Ak by Enel medzičasom predal svoj podiel, tak by podľa neho projekt EMO dokončil nový akcionár. Ale to je v tomto momente čistá hypotéza. "Napriek procesu predaja sme plne zameraní na dokončenie projektu, je to naša absolútna priorita, pokročiť s projektom natoľko, ako sa bude dať. Sme presvedčení, že Mochovce 3 a 4 sú potrebné pre bezpečnosť dodávok Slovenska a zvyšuje hodnotu SE. Akýkoľvek je scenár predaja, projekt tlačíme vpred. Obaja akcionári sa plne zameriavajú na tento cieľ," zdôraznil šéf SE.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies