Rok 2010 bol pre Spojené národy veľkým rokom

NETKY.SK • 20 December 2010, 12:54 • 2 min
Rok 2010 bol pre Spojené národy veľkým rokom

Rok 2010 bol pre Spojené národy veľkým rokom

slovakia

left justify in out

Rok 2010 bol "veľkým rokom pre Spojené národy", keď sa podarilo dosiahnuť pokrok v otázkach od biodiverzity po podporu volieb v Iraku a Afganistane, no organizáciu čakajú výzvy v Sudáne, na Blízkom východe a v ďalších krajinách. Na hodnotiacej tlačovej konferencii v New Yorku to v nedeľu konštatoval generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.
      "Našou výzvou do budúcnosti je dosiahnuť ďalší pokrok," povedal Pan Ki-mun, ktorý chce agendu OSN na rok 2011 detailne predstaviť v januári. "Zdrojov je menej, požiadavky na OSN rastú. To si vyžaduje, aby sme sa viac zamerali na prevenciu, pripravenosť, boli aktívni, vytrvalí, všetko v rámci, ktorý je transparentný a zodpovedné. "
      OSN musí podľa svojho generálneho tajomníka momentálne riešiť krízu v Pobreží Slonoviny, kde doterajší prezident Laurent Gbagbo odmieta odstúpiť napriek jasnému víťazstvu opozičného kandidáta Alassaneho Ouattaru v novembrových voľbách, čo vyvolalo novú vlnu násilia v tejto západoafrickej krajine.
      Ďalšou výzvou pre OSN je referendum o nezávislosti južného Sudánu, ktoré sa uskutoční 9. januára.
      Pokiaľ ide o Blízky východ, Pan Ki-mun opäť vyzval Izraelčanov a Palestínčanov, aby sa seriózne zapojili do mierových rozhovorov a apeloval na Izrael, aby zastavil budovanie osád vrátane východného Jeruzalema.
      Napriek vážnym nedostatkom pri organizácii volieb Mjanmarsku dosiahla táto ázijská krajina podľa Pan Ki-muna významný pokrok najmä v súvislosti s prepustením prodemokratickej líderky Aun Schan Su Ťij z dlhoročného väzenia.
      OSN sa tiež bude usilovať o dosiahnutie pokroku pri riešení dlhodobých problémov, ako sú napätie na Kórejskom polostrove, iránska jadrová otázka, konflikt v Somálsku a pomoc pri znovuzjednotení Cypru.
      Podľa Pan Ki-muna sa dosiahol pokrok aj v oblasti plnenia tzv. Rozvojových cieľov tisícročia (MDGs), programu, ktorý má do roku 2015 viesť k odstráneniu najväčších problémov rozvojového sveta definovaných v ôsmich základných oblastiach. Na dobrej ceste je aj program týkajúci sa zdravia žien a detí v rozvojovom svete, na ktorý sa má v horizonte piatich rokov zozbierať 40 miliárd dolárov.
      OSN bola tiež veľmi aktívna v humanitárnej oblasti, keď pomáhala zmierňovať následky ničivých zemetrasení na Haiti a v Čile, ako aj povodní v Pakistane.
      "Skutočne globálna akcie si vyžadujú mobilizáciu pomoci, vytváranie širokých aliancií. Pri hľadaní riešení pokrok neprichádza s veľkými treskami, ale s postupnými, malými krokmi," uzatvoril generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies