Rohingovia ďalej utekajú do Bangladéša: Tábory sú takmer plné

NETKY.SK • 3 September 2017, 15:58 • 2 min
Rohingovia ďalej utekajú do Bangladéša: Tábory sú takmer plné

SHAH PORIR DWIP - Od 25. augusta, keď v mjanmarskom Arakanskom štáte vypukla najnovšia vlna násilností, ušlo do Bangladéša okolo 73-tisíc príslušníkov moslimskej menšiny Rohingov.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom hovorkyňa Úradu vysokého komisára Organizácie Spojených národov pre utečencov (UNHCR) Vivian Tan. Utečenecké tábory v Bangladéši sú už pritom takmer plné.

Podľa člena miestnej dobročinnej organizácie, prišlo viac ako 50 utečencov do tábora so strelnými poraneniami a museli ich hospitalizovať v Cox's Bazar. Ľudia, ktorí sa dostali do Shah Porir Dwip, zase tvrdia, že pri ich domovoch vybuchovali bomby a videli, ako Rohingov pochovávajú zaživa.

Násilnosti podľa mjanmarskej armády vyvolali útoky vzbúrencov z moslimskej menšiny na bezpečnostné zložky, ktoré si vyžiadali už takmer 400 obetí. Povstalci však tvrdia, že sa len snažia brániť svojich ľudí pred prenasledovaním. Obe strany konfliktu sa pritom navzájom obviňujú z páchania zverstiev.

Zástancovia Rohingov tvrdia, že bezpečnostné zložky vypaľujú dediny, strieľajú na civilistov a ostatných nútia k úteku, pričom podľa nich zabili už stovky civilistov. Vláda, naopak, viní povstalcov z podpaľovania vlastných domov a zabíjania budhistov.

Moslimská menšina čelí v prevažne budhistickej krajine prenasledovaniu, vláda ich odmieta uznať za legitímnu domorodú etnickú menšinu a nepriznáva im občianske a základné práva.

Organizácia Spojených národov minulý týždeň vyzvala Bangladéš, aby prijímal Rohingov utekajúcich pred násilím a uviedla, že je pripravená krajine pomôcť.
 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies