Roggeho mrzí, že chodieval neskoro spať

NETKY.SK • 5 September 2013, 11:20 • 2 min
Roggeho mrzí, že chodieval neskoro spať

BUENOS AIRES - Odchádzajúci prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge nezostal ani v závere mandátu nič dlžný povesti skromného človeka. Vo funkcii končí s vedomím a ľútosťou, že počas dvanástich rokov nestihol urobiť všetko, čo si naplánoval.

slovakia

left justify in out

Sedemdesiatjedenročného Belgičana zvolili na čelo MOV v roku 2001 v Moskve. Nástupca Juana Antonia Samarancha odovzdá prezidentské právomoci svojmu nasledovníkovi 10. septembra v Buenos Aires. Bývalému účastníkovi olympijských hier v jachtingu i hráčovi rugby priniesla doterajšia úloha mnoho zážitkov a bude mať množstvo spomienok. 

"Či som si prezidentovanie užíval? Nie vždy. Či to bolo vzrušujúce? Samozrejme, veď pre mňa bolo privilégiom byť prezidentom. Zostávajú v mojej pamäti príjemné i zlé spomienky. Najväčšou odmenou pre mňa bola spokojnosť športovcov. Ak sú oni skutočne spokojní, potom som bol úspešný," povedal v úvodný deň zasadnutia exekutívy Medzinárodného olympijského výboru Rogge, ktorý sa výrazne pričinil o napravenie obrazu MOV po úplatkárskom škandále v súvislosti so ZOH 2002. Ďalším jeho výrazným počinom je založenie olympijských hier mládeže, ktoré mali premiéru v roku 2010 v Singapure. 

Pre Belgičana bolo najhorším momentom predchádzajúcich dvanástich rokov úmrtie gruzínskeho sánkara Nodara Kumaritašviliho počas tréningu v deň otvorenia zimných olympijských hier vo Vancouveri 2010. Po odchode z funkcie bude mať Rogge dostatok času premýšľať o minulosti. Za najpôsobivejšiu osobu, ktorú ako prezident MOV stretol, označil bývalého juhoafrického prezidenta Nelsona Mandelu. "Som perfekcionalista. Každý športovec sa snaží zlepšovať. Aj v mojom rozhodovaní boli niektoré veci, ktoré som mohol urobiť oveľa lepšie. Som však rád, že športovci označovali olympijské hry v minulom období za veľmi dobré," tvrdí Rogge. Spokojnosť vyjadril so súčasným stavom boja proti dopingu. Podľa šéfa MOV v súčasnosti už nie je doping strašiakom ako pred desiatimi rokmi. "Mám istotu, že podvádzať je oveľa zložitejšie a náročnejšie ako v minulosti. Nie som však taký naivný, aby som povedal, že sme doping úplne vykynožili," tvrdí. 

S členmi MOV sa bude lúčiť počas najbližšieho týždňa v Buenos Aires. Na olympijské hnutie nezanevrie. Ako čestný člen chce chodiť na všetky zasadnutia MOV, nemal by chýbať ani na olympijských hrách. "Samozrejme, v Buenos Aires to bude emotívne. Odchádzam však bez nostalgie. Pozerám sa do budúcnosti. Budem naďalej činný, môj odchod nie je pohrebom," uviedol Rogge, ktorý sa chce po zavŕšení prezidentskej misie viac venovať rodine, vodiť vnúčatá do školy, navštevovať športové podujatia a galérie, čítať. A jeho najväčší problém počas predchádzajúcich dvanástich rokov? "Nie je to vec, ktorú by som nebol schopný urobiť, ale nedarilo sa mi chodiť dostatočne včas do postele," dodal s úsmevom Rogge. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies