Rodríguez vyhral záver triptychu, Sagan stále v zelenom

NETKY.SK • 16 Júl 2015, 17:55 • 2 min
Rodríguez vyhral záver triptychu, Sagan stále v zelenom

PLATEAU DE BEILLE - Španiel Joaquim Rodríguez vyhral záverečnú etapu náročného pyrenejského triptychu na cyklistickej Tour de France.

slovakia

left justify in out

Aj po štvrtkovej 12. etape so štartom v Lannemezane a cieľom po 195 km na vrchole Plateau de Beille vo výške 1780 m zostáva vedúcim mužom celkového poradia Chris Froome. Peter Sagan si udržal zelený dres prvého cyklistu bodovacej súťaže. 

 

 

 

Posted by Peter Sagan on 16. júl 2015

 

Rodríguez dosiahol trinásty etapový triumf na pretekoch Grand Tour, tretí na francúzskom podujatí a druhý tento rok. Tridsaťšesťročný jazdec tímu Kaťuša triumfoval pred Jakobom Fuglsangom, tretí prišiel na obávané Plateau de Beille Francúz Romain Bardet. "Každá víťazná etapa na Tour je cenná. Vyhrať na Plateau de Beille bolo pre mňa veľkou výzvou. Nastúpil som v správnom momente. Bolo to náročné stúpanie, vyhrať na tomto ťažkom kopci pre mňa veľa znamená," skonštatoval v prvom televíznom rozhovore Joaquim Rodríguez. Favoriti na celkové prvenstvo predviedli veľké cyklistické divadlo, skupina lídrov sa však nedokázala roztrhať. Útoky Alberta Contadora, Vincenza Nibaliho či Naira Quintanu nepriniesli želaný efekt, aj keď všetci traja sa ukázali v lepšom svetle ako v predchádzajúcich etapách. Froome celkovo vedie o 2:52 min pred Tejayom van Garderenom, tretí Nairo Quintana stráca 3:09 min. Peter Sagan sa vo štvrtok po rýchlostnej prémii zaradil do skupiny k šprintérom a v pokojnom tempe prišiel v nej do cieľa s odstupom 33:34 min na Rodrígueza na 122. mieste. Celkovo jazdcovi tímu Tinkoff-Saxo patrí 54. priečka. "Na začiatku etapy kontroloval vývoj pretekov tím Lotto-Soudal, a tak prémiu vyhral jeho jazdec Greipel, ale ja som si vďaka 3. miestu udržal zelený dres. Potom to už začalo byť náročné. Unikla skupina vyše 20 cyklistov, my sme prišli v grupete. Som rád, že som dorazil do cieľa a dúfam, že si trochu oddýchnem pred zajtrajškom," uviedol pre RTVS Sagan. 

 

Pelotón okrem cieľového stúpania na Plateau de Beille (vrchárska prémia najvyššej kategórie, 15,8 km, priemer 7,9%) musel zdolať ďalšie tri horské priesmyky Col de Portet d´Aspet (1069 m), Col de la Core (1389 m) a Port de Lers (1517 m). Ak chceli organizátori v tejto etape stupňovať náročnosť na jazdcov, tak sa im to stopercentne podarilo. Pre cyklistov bolo pripravených až 75 bodov do súťaže o najlepšieho vrchára, viac ich bude len v kráľovskej alpskej etape (85). Jazdci nastúpali dovedna 47,1 km. Pri prekonávaní Col de Portet d´Aspet na 57,5. km si pelotón pripomenul 20. výročie tragickej smrti Taliana Fabia Casartelliho, ktorý sa zabil počas zjazdu práve z Portet d´Aspet počas 15. etapy Tour de France 18. júla 1995. Tri roky predtým sa Casartelli v Barcelone stal olympijským víťazom v cestných pretekoch jednotlivcov. 

 

Cyklistom komplikovalo v Pyrenejach situáciu aj počasie. Teploty sa šplhali k 30 °C a poriadne vyčerpali jazdcov. Pre šprintérov prišli najdôležitejšie okamihy už na 20. km v Saint Bertrand de Comminges, kde bola rýchlostná prémia. Vyhral ju Nemec André Greipel, ale darček v podobe zeleného dresu v deň 33. narodenín nedostal. Slovák Peter Sagan si vďaka tretiemu miestu udržal vedenie v bodovacej súťaži o 2 body pred Greipelom. Druhý skončil ďalší Nemec John Degenkolb. 

 

Kým do prémie diktovali tempo na čele balíka jazdci Lotto-Soudal, následne sa začalo pole trhať. Do úniku sa dočkala 22-členná skupina. Na Col de Portet-d´Aspet bol najlepší Georg Preidler, ďalšie stúpanie na Col de la Core, kde vyhral Kristijan Durašek, vedúcu skupinu poriadne preriedilo. Pred pelotónom, ktorý ťahal Sky, mala náskok vyše osem minút. Na 107. km sa o nástup pokúsili Mikael Cherel a Sep van Marcke, za ktorými sa vydal Michal Kwiatkowski. Úradujúci majster sveta potiahol aj Georga Preidlera a vpredu sa utvorili nové vedúce trio s Van Marckem. Pelotón vtedy už zaostával o takmer 13 minút. Jeho čelo stále kontrolovali spolubojovníci Chrisa Frooma. Stúpanie na Port de Lers už nezvládol Cherel v tempe s Kwiatkowským a Van Marckem. 

 

Obávané cieľové stúpanie na Plateau de Beille začali jazdci vo veľkom daždi. Kwiatkowski sa síce osamostatnil na čele, ale veľmi rýchlo sa k nemu zozadu priblížil Joaquim Rodríguez. V pelotóne sa začalo v závere tvrdo pracovať, jadzci Tinkoff-Saxo roztrhali nástupmi skupinu favoritov. Osem kilometrov pred cieľom predstihol Rodríguez v dúhovom drese jazdiaceho Poliaka a sólovo pokračoval za víťazstvom. Za ním sa vydal Fuglsang.

 

Oveľa väčšia pozornosť sa venovala skupine favoritov. V hustom daždi sa asi 9 km pred koncom pokúsil o nástup Alberto Contador, potom predviedli atak Vincenzo Nibali, Alejandro Valverde i Nairo Quintana, ale Froome s pomocou Gerainta Thomasa i Richieho Porteho všetky útoky odrazil. Neskôr to skúsil aj jazdec v žltom drese a v stúpaní sa rozpútala veľká cyklistická bitka bez víťaza. "Každá pyrenejská etapa je iná. Dnes musím oceniť prácu celého tímu, s ktorým sa nám podarilo kontrolovať celú etapu. Veľkú robotu odviedli najmä Thomas a Porte, im patrí moja najväčšia vďaka. Sledujem po očku aj ostatných súperov, ale predovšetkým chcem všetkým dokázať, že som najlepší. Cítim sa v skvelej forme," skonštatoval v televíznom rozhovore Froome. 

 

Výsledky - Tour de France: 


12. etapa (Lannemezan - Plateau de Beille, 195 km): 1. Joaquim Rodríguez (Šp.) Kaťuša 5:40:14 h, 2. Jakob Fuglsang (Dán.) Astana +1:12 min, 3. Romain Bardet (Fr.) Ag2r La Mondiale +1:49, 4. Gorka Izagirre (Šp.) Movistar +4:34, 5. Louis Meintjes (JAR) MTN-Qhubeka +4:38, 6. Jan Bárta (ČR) Bora-Argon 18 +5:47, 7. Romain Sicard (Fr.) Europcar +6:03, 8. Mikael Cherel (Fr.) Ag2r La Mondiale +6:28, 9. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +6:46, 10. Chris Froome (V. Brit.) Sky +6:47, ... 122. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +33:34 

 

Poradie po 12. etape: 1. Christopher Froome (V. Brit.) Sky 46:50:32 h, 2. Tejay van Garderen (USA) BMC Racing +2:52 min, 3. Nairo Quintana (Kol.) Movistar +3:09, 4. Alejandro Valverde (Šp.) Movistar +3:58, 5. Geraint Thomas (V. Brit.) +4:03, 6. Alberto Contador (Šp.) +4:04, 7. Robert Gesink (Hol.) Lotto NL-Jumbo +5:53, 8. Tony Gallopin (Fr.) Lotto-Soudal +7:32, 9. Vincenzo Nibali (Tal.) Astana +7:47, 10. Bauke Mollema (Hol.) Trek Factory +8:02, ... 54. Peter Sagan (SR) Tinkoff-Saxo +1:09:33 h 

 

Bodovacia súťaž: 1. Peter Sagan (SR) 254, 2. André Greipel (Nem.) 252, 3. John Degenkolb (Nem.) 201, 4. Mark Cavendish (V. Brit.) 185, 5. Bryan Coquard (Fr.) 117. 

Vrchárska súťaž: 1. Chris Froome (V. Brit.) 61 bodov, 2. Joaquim Rodríguez (Šp.) 52, 3. Jakob Fuglsang (Dán.) 41, 4. Richie Porte (Aus.) 40, 5. Romain Bardet (Fr.) 35 

Súťaž jazdcov do 25 rokov: 1. Nairo Quintana (Kol.) 46:53:41 h, 2. Warren Barguil (Fr.) +6:34 min, 3. Romain Bardet (Fr.) Ag2R La Mondiale +13:56 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies