Rodný dom M. R. Štefánika sa dnes stal súčasťou Európskeho dedičstva

NETKY.SK • 22 Júl 2010, 07:11 • 2 min
Rodný dom M. R. Štefánika sa dnes stal súčasťou Európskeho dedičstva

Rodný dom M. R. Štefánika sa dnes stal súčasťou Európskeho dedičstva

slovakia

left justify in out

Rodný dom generála Milana Rastislava Štefánika sa dnes stal ďalším objektom zaradeným do Európskeho dedičstva. Tabuľu informujúcu o zaradení budovy dnešného Múzea Milana Rastislava Štefánika medzi prestížne objekty európskeho významu dnes pri príležitosti 130. výročia Štefánikovho narodenia odhalila štátna tajomníčka Ministerstva kultúry SR Natália Cehláriková.
"Štefánik ešte ani dnes nie je celkom docenený. Bol to prvý Európan, prvý kozmopolita, ktorý už v časoch prvej svetovej vojny zmýšľal európsky. Svojím zmýšľaním predstihol nielen svojich súčasníkov, ale aj mnohých dnešných politikov. To, že sa jeho rodný dom podarilo zaradiť do Európskeho dedičstva je pre Slovensko významným dňom," povedala Cehláriková s tým, že predchádzajúce vlády nevenovali jeho významu takú pozornosť, akú by si zaslúžil.
Ako dodala, mnoho dnešných politikov nevníma dostatočne postavenie Slovenska v európskom kontexte i keď sme súčasťou Európskej únie.
Začlenenie Štefánikovho rodného domu do Európskeho dedičstva zaraďuje podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Rastislava Púdelku múzeum medzi špičku múzejníctva.
"Sme veľmi radi, že Štefánikov rodný dom je po Červenom Kameni druhým pracoviskom Slovenského národného múzea zaradeným do Európskeho dedičstva. Týmto chceme celému svetu deklarovať, že naozaj máme európske pamiatky, ktoré si zaslúžia obnovu a ochranu," povedal Púdelka s tým, že štatút Európskeho dedičstva je zároveň záväzkom, z ktorého vyplýva väčšia starostlivosť a dopĺňanie exponátov v Štefánikovom múzeu.
Presne pred rokom sa súčasťou Európskeho dedičstva stala Mohyla M. R. Štefánika na Bradle. Generálna riaditeľka Pamiatkového úradu SR Katarína Kosová si nemyslí, že nový objekt zaradený do Európskeho dedičstva, ktorý je vzdialený len niekoľko stoviek metrov od mohyly, je prílišnou koncentráciou značky Európskeho dedičstva.
"Známka Európskeho dedičstva začína mať v Európskej komisii viacinštitucionalizované kontúry. Tam sa hovorí o tematických nomináciách a myslíme si, že je správne, ak sme tematizovali Štefánika vo viacerých objektoch," zdôraznila Kosová.
Oslavy 130. výročia narodenia Milana Rastislava Štefánika budú pokračovať počas víkendu celou plejádou kultúrnych, spoločenských, športových i duchovných podujatí. Účasť na nich prisľúbili i prezident Slovenskej republiky Ivan Gašparovič a predsedníčka vlády Iveta Radičová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona