Rodiny obetí útoku v parížskom Bataclane podali žalobu pre nečinnosť vojakov

NETKY.SK • 8 Jún 2018, 23:01 • 2 min
Rodiny obetí útoku v parížskom Bataclane podali žalobu pre nečinnosť vojakov

PARÍŽ - Rodiny obetí teroristického útoku v parížskom koncertom klube Bataclan z roku 2015 podali v piatok žalobu v súvislosti s konaním vojakov, ktorí neďaleko miesta útoku vtedy hliadkovali. Zaujíma ich, prečo v čase, keď strelec vtrhol do klubu, dostali vojaci príkaz nezasiahnuť.

slovakia

left justify in out

Francúzska advokátka Samia Maktoufová pre agentúru AP uviedla, že cieľom žaloby nie je potrestať vojakov, ale zistiť, kto z francúzskej vlády bol za ich konanie zodpovedný. Prípad teraz preskúma parížska prokuratúra a rozhodne, či sa v tejto veci začne vyšetrovanie.

 

Maktoufová, ktorá zastupuje rodiny obetí, dodala, že osem hliadkujúcich vojakov dostalo príkaz, aby svoje zbrane nepoužili či dokonca nepomohli pri poskytovaní prvej pomoci mnohým obetiam, ktoré pri útoku utrpeli strelné zranenia.

Francúzske ministerstvo obrany i rezort vnútra na podanú žalobu doposiaľ nereagovali. Po útoku v roku 2015 francúzska vláda objasnila pravidlá zapojenia sa armády v podobných situáciách.

 

V rámci bezpečnostnej operácie Sentinelle vojaci hliadkovali v uliciach a pri dôležitých objektoch, pripomenula AP. Útoky, ku ktorým došlo 13. novembra 2015 v koncertnej sieni Bataclan a na iných miestach v Paríži, si vyžiadali 130 mŕtvych a ďalších 350 zranených. K násilným útokom sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS).

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies