Rodiny obetí letu MH17 chcú žalovať holandskú vládu

NETKY.SK • 10 Október 2014, 18:08 • 2 min
Rodiny obetí letu MH17 chcú žalovať holandskú vládu

AMSTERDAM - Holandskí príbuzní obetí zrútenia malajzijského dopravného lietadla na východe Ukrajiny budú žiadať od holandskej vlády odškodné za to, ako postupovala po tragédii. Oznámil to dnes právnik zastupujúci rodiny.

slovakia

left justify in out

Pri páde lietadla Boeing 777 na linke MH17 malajzijských aerolínií prišlo 17. júla o život všetkých 298 pasažierov a členov posádky, vrátane 196 holandských občanov.
     

Právnik Bob van der Goen, ktorý zastupuje desiatky rodín, uviedol, že holandskú vládu v dnes zaslanom liste upovedomili o úmysle príbuzných požadovať nekonkretizované odškodné. Ďalším krokom by malo byť podanie žaloby na súde.
     

Ide o prvý právny úkon zameraný proti vláde Holandska, ktoré okamžitá reakcia na pád lietadla bola všeobecne hodnotená kladne, uviedla agentúra Reuters. Právnik žalobu zdôvodnil obvinenia z nedbanlivosti vlády v súvislosti s pomalým priebehom vyšetrovania.
     

Van der Goen vyhlásil, že pre príbuzných rozrušených postupom vlády bolo "poslednou kvapkou" stredajšie vyjadrenie holandského ministra Fransa Timmermansa o tom, že jeden z mŕtvych pasažierov mal na sebe kyslíkovú masku. Podľa právnika bolo jeho rozhodnutie hovoriť o tomto poznatku vyšetrovateľov "hlúpe" a príbuzní si jeho slová vysvetlili tak, že obete boli na žive dlhšie, než sa dosiaľ predpokladalo.
     

Timmermans sa ospravedlnil a vo štvrtkovom vyhlásení vyjadril ľútosť, že príbuzných postavil pred novú informáciu cez médiá skôr, než im ju oficiálne oznámili úrady.
     

Prokuratúra vo štvrtok uviedla, že túto informáciu príbuzným neposkytli, pretože vyšetrovanie príčiny pádu lietadla i významu kyslíkovej masky stále prebieha.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona